14.12.2006

Bu Yıl Avrupa'ya Kış Gelmiyor

Danimarka’da kelebekler uçuyor, Kuzey ülkelerinde kar altında olması gereken bazı golf sahaları yeniden açılıyor ve çiftçilerin önemli bölümü mahsul erken alınacak ve ürün donacak diye endişe duyuyor.

Bir tarihçi, Avrupa’nın son 500 yılın en sıcak sonbaharını yaşadığını söylerken, kimi uzmanlar, bunun doğal bir durum olduğunu, ancak birçoğu da insanoğlunun kullandığı fosil yakıtların neden olduğu sera etkisine yol açan gazlarla bir ilgisi bulunduğunu düşünüyor.

Rusya’da rekor aralık sıcaklıkları ayıları kış uykusuna yatmaktan alıkoyuyor, başkent Moskova’da papatya ve mor menekşelerin çiçek açtığı görülüyor. Kar ve buz altında olması gereken Moskova’da 7 Aralıkta hava sıcaklığı 7,7 derece ölçülmüştü. Avrupa’da ılıman hava Noel satışlarını da etkiliyor.

Beyaz bir Noel bekleyen tüketiciler, Noel alışverişi için henüz harekete geçmezken, Almanya’da perakendeciler derneği (HDE), sıcak havada Noel ruhu bulunmadığından Noel alışverişinin de yapılmadığına dikkat çekiyor.

Hollanda meteoroloji kurumu (KNMI) da 2006’nın son 300 yılın en sıcak yılı olduğunu ve bilim insanlarının küresel ısınmayla bağlantılı olarak sel baskını, kuraklık ve denizlerin yükselmesi gibi tehlikelerin artabileceği uyarısında bulunduklarını belirtiyor.

Macaristan’da çiftçiler, şaşkına dönen bitkilerin ve mahsulün soğuklarda donmasından endişe ediyor, Almanya’da astım hastaları polenlerden şikayet ediyor ve İsveç’te de görülmemiş aralık selleri dikkati çekiyor.

Nature dergisi de 2006 güzünün Kristof Kolomb Atlas Okyanusu’nu geçtiği zamandan bu yana en sıcak mevsim ve ortalamalardan 2 derece yüksek olduğunu belirtiyor.
Ntvmsnbc

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...