20.10.2006

Yıldız Savaşlarında İkinci Perde

Yeni Dünya Düzenin küresel efendileri, dünyayı ve evreni fethetme/yoketme stratejilerinin önemli bir ayağını oluşturan "Yıldız Savaşları" adlı proje bir süre önce (11 Eylül'den sonra) fiyasko olarak niteledirilmiş ve rafa kaldırılmıştı. Gerçi 11 Eylül'ün de büyük planın(?) parçalarından biri olduğuna yönelik ciddi şüpheler var. (PNAC - Project of the New American Century metinlerinde 11 Eylül öncesi "bu projenin hayata geçebilmesi için Pearl Harbor tazı dehşete ihtiyacımız var" deniyordu. Loose Change 911 adlı belgeselde şüpheleri destekler nitelikte) Önceki Yıldız Savaşları projesinde Amerika'nın üzerini bir elektronik yada manyetik kalkanla kapatmak gibi oldukça kurgu-bilim gelen projeler vardı.

Kapitalizmin ve onun yarattığı totaliter ekonomik sistem; insanın ve dolayısı ile toplumların tüketiciye/tüketicilere dönüştürülerek sistemle entegrasyonunun sağlanması amaçlanır. Amaç sadece maksimum kâr elde etmek olamaz, çünkü kapitalist ekonomik sistemin en temel çelişkisi; "sınırsız büyüme ve kar elde etme / sınırlı pazar payı" dır. Bu temel çelişkiyi sistem savaşlarla aşma yolunu dener. Savaşlarla ekonomik ve sosyal çevre değiştirilir, toplumsal yapı yeniden ve yeniden bağımlı hale getirilmeye başlanır. Irak savaşı başlarken Irak'ın yeniden yapılandırılması için (inşaat sektörü anlamında özellikle) Amerikalı,Avrupalı,Asyalı devletler /şirketler kıyasıya rekabete girdiler. İnsanların hayatına karşılık para.. kapitalizmin adaleti de özgürlüğü de budur.

Michael Bakunin ; "Otorite nedir?" diye soruyor ve cevabını da veriyordu; "Fiziki ve toplumsal dünyadaki fenomenin gerekli bağlantı ve silsilesinde kendilerini ifade eden doğal yasaların kaçınılmaz gücü müdür? Aslında, bu yasalara karşı ayaklanmak yalnızca yasak değildir --hatta imkansızdır. Onları yanlış anlayabiliriz veya hiç bilmeyebiliriz, ancak onlara uymamazlık edemeyiz; çünkü onlar bizim varoluşumuzun temelini ve asli koşullarını meydana getirirler; bizleri çepeçevre kuşatırlar, içimize işlerler, tüm hareketlerimizi, düşüncelerimizi ve eylemlerimizi düzenlerler; onlara itaat etmediğimizi düşündüğümüzde bile, ancak onların sınırsız güçlerini göstermiş oluruz..." ( "What Is Authority?", Mikhail Bakunin, 1871 Çevirisi : Anarşist Bakış) Otoriter bütün rejimler "korku" mayası ile ayakta kalır.Bu korku sistemli olarak kabuk değiştirir, devletin yıkılacağı korkusu,yaşam tarzının yokedileceği korkusu,ölüm korkusu vs vs. Amerika'da sürekli bu "düşman" devletler, düşman ülkeler,düşman milletler paranoyasını kullanıyor. Soğuk Savaş döneminde düşman komünistlerdi. Otoriter Sosyalizm yıkılınca dertlerinin bittiğini sanan zavallı(?) Amerikalılar bu kez karşılarında müslümanları buldular. Eskinin Hollywood filmlerinde kötücül Rus/Kübalı komünistin yerini bu sefer, Salt Kötücül (pure evil) sakallı ortadoğulular aldı.. Ama Amerikalıların genel çoğunluğu "Neden hep bize saldırıyorlar,neden hep bizi tehdit ediyorlar" diye sormadı.

Yıldız Savaşları projesinde 2. perdenin başladığını bildiriyor BBC. Haberin ikinci paragrafı da zaten söylemek istediklerimi anlatıyor. Proje doğrudan "ne için" yapıldığını zaten adında veriyor (Savaş) amacını da hiç sakınmadan belirtiyor : "ABD'nin yeni uzay politikası bundan böyle Amerika'nın çıkarlarına düşman kabul edilen ülke ya da grupların uzaya çıkmasını engellemeyi öngörüyor." İmparatorluğun ideologlarının ortaya attığı " Haydut Devletler" (Bandit States) ve "Şer Ekseni" (Axis of Evil) yeni korku paranoyasını besleyen yeni teoriler, Fukuyama'nın "Tarihin Sonu" (The End of the History) ve Samuel Huntington'ın "Medeniyetler Çatışması" (The Clash of Civilization) bu senaryoları hayata geçiriyorlar farkında mısınız?
Kemal Mete

Haber : BBC Turkish Yıldız Savaşlarında İkinci Perde

Konuyla İlgili Okunası Yazılar/Kaynaklar :
Bianet : Medeniyetler Çatışması Nasıl Meşrulaştırılır?
Maksist Tutum Dergisi : Medeniyetler Çatışması mı, Emperyalist Saldırganlık mı?
William Blum : Haydut Devlet, Dünyanın Tek Süper Gücü için Rehber
Antonio Negri&Michael Hardt : İmparatorluk
Noam Chomsky : İmparatorluğa Karşı Durmak

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...