5.10.2006

Kalabalıklaşan Kıyılar Kirlenecek


BM raporu, kıyılarda yaşayan nüfusun 2025’te bugüne göre yüzde 70 artacağını öngörüyor. Bu süreç kıyılardaki deniz kirliliğini tetikleyecek.
BM Çevre Programı uzmanlarının hazırladığı rapor, özellikle kalkınmakta olan ülkelerdeki sahil ve deniz kirliliğine dikkat çekiyor. BM raporu, gelişmekte olan ülkelerde maddi yetersizlikten dolayı kentsel çöplerin dönüştürülmeden denize bırakılmasının büyük bir çevre kirliliğine yol açtığını vurguluyor.

Rapora göre, tarımdan kaynaklanan fosfor ve azot, sahillerdeki eko-sistemi bozuyor, bu da zehirli yosunların yayılmasına ve oksijensiz ölü bölgelerin ortaya çıkmasına yol açıyor.Raporda, 80’li yılların ortalarından bu yana deniz ulaşımındaki iyileştirmeler sayesinde petrol kirliliğinin önemli oranda azalmış olması sevindirici bir gelişme olarak not ediliyor. Ayrıca, kalıcı kirlilik yaratan kimyasallar, tarım ilaçları ve radyoaktif maddelerin yol açtığı kirlenmenin azalmış olduğuna da dikkat çekiliyor. Rapor, Atlas Okyanusu’nun kuzeydoğusu ve Baltık Denizi’nde iyileşme olduğunu kaydederken, yılda 17 ton civa ve kadmiyumun döküldüğü Hazar denizi ve Pasifik’in güneydoğusunun ise alarm verdiğini belirtiyor.

KIYILARDA YAPILAŞMA DURDURULMALI
BM raporuna göre, dünya nüfusunun yüzde 40’ı, yeryüzünün sadece yüzde 7.6’sını oluşturan dar bir sahil şeridinde yaşıyor. Kıyı bölgelerde 1990 yılında kilometrekareye 77 kişi düşerken, 2025’te bu yoğunluk 115’e yükselecek. Nüfus artışı, insan faaliyetlerinin, sahil ve denizlerdeki eko-sistemin hızla bozulmasına neden olacak. Özellikle bilinçsiz yapılaşma kıyı şeridinde doğayı tehdit ederken, kentleşme denizde geri döndürelemez bir kirlilik yaratabiliyor.
Ntvmsnbc

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...