18.10.2006

Eber Gölü de Kuruyor


Akşehir Havzası’nın büyük bölümünü sulayan Eber Gölü, yağışların azlığı ve yeraltı su seviyesinin düşmesi nedeniyle can çekişiyor. 10 yıl öncesine kadar 7- 8 metreyi bulan su derinliği, bugün 3.5- 4 metreye kadar düştü.
200’den fazla kuş ve balık türünün yaşadığı gölde sadece bir kaç canlı türü kaldı.


Konya ve Afyon sınırları içinde bulunan Eber Gölü, 10 yıl öncesine kadar bitki ve hayvan varlığı yönünden bölgenin en zengin gölleri arasında gösteriliyordu. 24 bin metrekarelik alana sahip Eber Gölü’nün su seviyesi yer yer 7- 8 metreyi buluyordu. Yağış miktarının azlığı ve gölü besleyen yeraltı su seviyesinin düşmesi nedeniyle Eber Gölü’nün suyu da yakınında bulunan Akşehir Gölü gibi gün geçtikçe çekilmeye başladı. Göldeki su seviyesi bugün 3.5- 4 metreye kadar düştü. Gölün bazı yerleri şimdiden bataklığa dönüşmüş durumda.

Sazan, turna yoğunlukta olmak üzere 40 çeşit balık, 160’dan fazla da kuş türünün bulunduğu Eber Gölü ve çevresindeki canlı çeşitliliği de gün geçtikçe azalmaya başladı. Ticari değeri olmayan pek çok balık türü bugün yok olurken, halen az sayıda bulunan sazan ve turna balıkları da tükenme noktasına geldi. Ayrıca sürüngen ve omurgasız hayvan toplulukları da ekolojik dengenin bozulmasından olumsuz etkilendi. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar, “Birkaç yıl öncesinde su kuşları açısından son derece uygun üreme, beslenme, sığınma ve konaklama ortamı bulunan göldeki bir çok tür, çeşitliliğini yitirdi. Hayvanlar için cazibesini yitiren göl, uğrak alanı olmaktan da çıkmak üzere. Küçük Karabatak, küçük balaban, gece balıkçılı, alaca balıkçıl, küçük akbalıkçıl, erguvani balıkçıl, çeltikci, çıkrıkçın, dikkuyruk, saz delicesi, uzunbacak ve kocagöz kuşlarının büyük bölümü artık yörede kuluçkaya yatmıyor” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...