16.10.2006

Kilimanjaro'nun Karları Eriyor


Afrika’nın iki en yüksek tepesi Kilimanjaro ve Kenya dağları, kerestecilik ve kirlenme devam ederse 25 ila 50 yıl içinde tümüyle eriyecek.

Nobel ödüllü yazar Ernest Hemingway’in romanına konu olan Kilimanjaro’nun karları yakın zamanda yok olacak. Kenya’da faaliyet gösteren Kenya Yeşil Kuşak Hareketi sözcüsü Fredrick Njau, Kilimanjaro’nun son 80 yılda toplam buz kütlesinin yüzde 82’sini kaybettiğini açıkladı. Ekvator’a yakın olup güçlü bir buzul kütlesi barındıran yegane dağlardan biri olan Kenya Dağı ise, son 100 yılda yüzde 92 buzunu yitirdi.

Dağ zirvelerindeki karların erimesi, bu dağların eteklerinde yaşayan insanlar için içme suyunun yok olması demek. Birçok farklı bilimsel araştırma, Afrika’nın da küresel ısınmadan olumsuz etkileneceğini gösteriyor, ancak genellikle gelişmekte olan Afrika ülkelerinin çevre sorunlarıyla mücadelede yeterince ödenek ayıramaması, sonuçları daha da vahim hale getirecek.

BM Çevre Programı uzmanı Nick Nuttall, gelişmiş ülkelerin Afrika toplumlarına karşılıksız yardımlar vermesi gerektiğini savunuyor. Küresel ısınmanın Afrika’da yaratacağı sorunların başında, kuraklıkla mücadele, dayanıklı tohumlar ve güneş enerjisi gibi alternatif kaynaklarının geliştirilmesi yer alıyor.

2 MİLYON AĞAÇ DİKİLECEK
Kenya Yeşil Kuşak Hareketi, Fransız hükümetiyle beraber, gelecek 30 yılda Kilimanjaro ve Kenya Dağı’na 2 milyon ağaç dikecek. Njau, dikilen ağaçların 2017’ye kadar 800.000 karbon diyoksit emeceğini belirtiyor. Kilimanjaro ve Kenya dağlarından kaynağını alan ırmaklar bölge insanının temel su ihtiyacını karşılıyor. 5.893 metre yüksekliğe sahip Kilimanjaro, Afrika’nın en yüksek dağı.

Afrika ormanları gelişmiş ülkelerin endüstriyel yolla saldığı karbon diyoksidi emiyor. Bir anlamda, Afrika toplumları faili olmadıkları bir sürecin aynı zamanda kurbanı durumuna düşüyor. Bilim insanlarına göre, Afrika ormanları gelişmiş ülkelerin endüstriyel yolla saldığı karbon diyoksidi emiyor. Bir anlamda, Afrika toplumları faili olmadıkları bir sürecin aynı zamanda kurbanı durumuna düşüyor.
Ntvmsnbc

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...