26.10.2006

Büyük Marmara Depreminin Ayak Sesleri mi?

Uzmanlara göre, son iki deprem sadece İstanbul'un değil, Marmara'nın güneyinin de büyük bir depremle karşı karşıya kalabileceğini gösteriyor

Prof. Dr. Haluk Eyidoğan (Ulusal Deprem Konseyi Başkanı):
Bu depremlere neden olan fay zonları zaten belli. Yeni bir şey yok. Önemli olan, bundan daha büyük depremler için hazır mıyız? Bu son iki depremin arka arkaya gelmesi hakkında değişik spekülasyonlar var. Biz bu polemikleri doğru bulmuyoruz. Tartışılacak daha önemli konular var. Büyük şehirlerin deprem hazırlıkları, depreme dayanıklı yapı üretme konusu, kentlere göç ve plansız yerleşmeler. Son depremler vesilesiyle bu konuları tartışmak daha yerinde olur.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy (Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi):
Bu iki depremin Marmara'daki KAF'ın tetikleyicisi gibi görünmesi yanlış olur. Ama bu, bölgenin aktif olduğunu gösteriyor. Çok ciddiye alınması lazım. Ekonomik açıdan sadece İstanbul'un mercek altına alınması yanlış. Sadece İstanbul değil, Marmara'nın diğer bölgeleri de büyük risk altında. Son depremler bunun çok açık bir göstergesi.

Prof. Dr. Okan Tüysüz (İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Müdürü):
Son iki depremin İstanbul'da beklenen depremle bir ilgisi yok. KAF, Bolu'dan batıya gelirken iki kola ayrılır. Bu kollardan biri büyük İstanbul depremini beklediğimiz koldur. İkinci kol da Mudurnu Çayı'ndan gelir, Pamukova, İzmit ve oradan Gemlik Körfezi'ne girip Kapıdağ'a kadar gider. Sonra Manyas ve Edremit Körfezi'ne uzanır. Son iki deprem bu hatta olmuştur. Bu kol 1953'te 7.3'lük bir deprem üretmiştir. Burada yine büyük bir deprem bekleniyor. Biz uzmanlar "Bu deprem büyük Marmara Depremi ile ilgili değildir. Herkes rahat etsin" denmesinden çok rahatsızız.
Bu küçük depremler kırılmak üzere olan masadaki çatlaklar

Prof. Dr. Naci Görür: Sonuçta masa büyük bir gürültüyle kırılacak. Bu kırılma da büyük Marmara depremi olacak
Bir hafta arayla önce Balıkesir Manyas Gölü, sonra Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.2’lik depremler, büyük Marmara depreminin habercisi mi, yoksa bölgedeki gerilimi azaltan yararlı depremler mi?
Vatan gazetesine konuşan Naci Görür`ün anlattıklarından altını çizdiklerimiz şöyle:
Bir tahta masaya çok ağır bir baskı uyguladığınızı düşünün. Masa bir süre sonra baskıya dayanamayıp kırılır. Ancak kırılmadan önce bazı çatlaklar oluşur... İşte Balıkesir ve Gemlik’teki küçük depremler, masadaki çatlaklar. Sonuçta masa büyük bir gürültüyle kırılacak. Bu kırılma da büyük Marmara depremi olacak.
Haberler SİSMİK HABER sitesinden derlenmiştir

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...