6.10.2006

Ozon tabakasında rekor kayıp


Avrupa Uzay Ajansı’nın Envisat uydusundan elde ettiği verilere dayanarak hazırladığı raporda, özellikle Antarktika üzerinde ozon tabakasında bu sene rekor düzeyde kayıp yaşandığına işaret edildi.

Ozon tabakasında bu sene yaşanan kayıp, en son 2000 yılında tespit edilen 39 milyon tonluk kaybı 40 milyon tonluk kayıp ile geride bıraktı.

1985 yılında keşfedilen atmosferin ozon tabakasındaki ozon kaybı, sanılanın aksine giderek artmaya devam ediyor. Bu yılın başında bilim adamları tarafından ozon tabakasının dengelendiği ve hatta kendini yenilediği yönündeki iyimser açıklamaların aksine, yeni veriler tabakadaki kaybın rekor bir seviyede arttığını gösteriyor.

Avrupa Uzay Ajansı’nın Envisat uydusundan elde ettiği verilere dayanarak hazırladığı raporda, ozon tabakasında bu sene gerçekleşen kaybın 2000 yılındaki rekor kaybı geride bıraktığı belirtiliyor. Rapora göre, ‘delikteki’ bu seneki büyüme 28 milyon kilometre kare ile 2000 yılının 29 milyon kilometre karelik değerinin gerisinde kalsa da, atmosferdeki ozon kaybı 40 milyon ton ile rekor düzeye erişmiş bulunuyor. 2000’deki değerler bu kaybın 39 milyon olduğunu gösteriyordu.

Delikteki büyüme her ne kadar dramatik bir düzeyde olmasa da atmosferdeki ozon kaybı giderek artıyor. Ozondaki kayıp, deliğin kapsadığı alanın ozon tabakasının derinliği ile birleştirilerek hesaplanıyor. Atmosferdeki ozon yoğunluğu Dobson birimi ile ölçülüyor. Ozon tabakasında bu yıl gerçekleşen 100 Dobson dolaylarındaki incelme, 1998’de gerçekleşen rekor incelmeye giderek yaklaşıyor.

Her ne kadar delikteki büyüme 2000 yılındaki kadar olmasa da ve tabakadaki incelme 1998 değerlerine ulaşmasa da, Dobson hesabıyla bu ikisinin birleşimi şu ana kadarki en büyük ozon kaybı seviyesine ulaşıldığını gösteriyor.

Her on yılda ortalama yüzde 3 oranında kaybın yaşandığı renksiz bir gaz olan ozon tabakası, Güneş’ten gelen tehlikeli ultraviyole ışınlarını engelleyen bir kalkan görevi görüyor. Tabakanın incelmesi; cilt kanseri, katarakt, bitkilerin zarar görmesi ve bazı okyanus canlılarının azalması gibi çeşitli biyolojik tehlikelerin ortaya çıkmasına neden oluyor.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...