17.10.2006

850 Milyon Kişi AÇ!


Bugün (17.10.2006) Dünya Gıda Günü. Dünya genelinde 850 milyondan fazla aç var. Her yıl 6 milyon çocuk açlık nedeniyle ölüyor. Birleşmiş Milletler, açları doyurmak için zengin ülkelerin harekete geçmesi çağrısında bulunuyor.

Bundan tam 10 yıl önce 176 ülkenin lideri, dünya genelinde yetersiz beslenenlerin sayısının 2015’e kadar yarı yarıya azaltma vaadinde bulunmuştu. Ama 10 yıl geçmesine rağmen ‘Dünya Gıda Zirvesi’nde alınan bu karar gerçeğe dönüştürülemedi. Ve dünyadaki açların sayısı azalmak bir kenara arttı...

1996’dan bu yana açların sayısı 18 milyon artış gösterdi. Bugün dünya genelinde 852 milyon açlık sınırının altında yaşıyor. Her yıl açlıktan 6 milyon çocuk ölüyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), bu durumdan, açlığın yok edilememesi için yeterince çaba harcamayan zengin ülkeleri sorumlu tutuyor.

Aslında dünyada herkesin günde 2 bin 720 kaloriyle beslenebileceği kadar yiyecek bulunuyor. Ama zengin ülkeler paylaşmak yerine daha fazla tüketmeyi tercih ediyor.

Örneğin dünya nüfusunun sadece yüzde beşina sahip ABD, dünyadaki etin yüzde 15’ini tüketiyor. Her yıl 300 bin ABD’li aşırı şişmanlığın neden olduğu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.

FAO’ya göre açlıkla mücadelenin en etkili yöntemi yoksul ülkelerde tarımın gelişitirilmesi.

Zengin ülkelerse yoksul bölgelerde tarımı teşvik etmek yerine kendi çiftçilerini desteklemeyi tercih ediyor. Örneğin zengin ülkeler her yıl sübvansiyonlar için 330 milyar dolar harcıyor. Bu, yardımlar için harcadıkları paranın tam 6 katı.

Bu tablo karşısında Birleşmiş Milletler, dünya genelinde açlarının sayısını azaltmak için tarım ve kırsal kesime ayrılan paranın artırılması çağrısı yapıyor.
NTVMSNBC

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...