18.10.2006

Madagaskar Mercanları Tehlikede


Bilim insanları, Madagaskar adasındaki mercanların küresel ısınmaya bağlı sıcaklıkların artması nedeniyle ölmeye başladığı uyarısını yaptı.

Çevre örgütleri Conservation International, Blue Ventures ve Wildlife Conservation Society’de nyapılan ortak açıklamada, Hint Okyanusu’ndaki mercanların ölmesinin ciddi bir problemin başlangıcı olarak nitelenirken, hayatta kalmayı başaran bazı mercanların inceleneceği ve diğerleri için de kurtuluş çareleri aranacağı belirtildi. Zooxanthellae adlı bir yosun, fotosentez yoluyla mercanların besinin yüzde 98’ini sağlıyor. Deniz suyu sıcaklığının artması ise, fotosentezi engelliyor ve mercanın solmasına neden oluyor.

Madagaskar adası açıklarında yapılan incelemelerde, bazı mercanların bütünüyle öldüğü belirlendi. Bilim insanları, ancak bazı mercanların solmaya karşı direnç gösterdiğini, bu mercanların incelenerek panzehir üretimi konusunda yararlanılabileceğini vurguluyor. Hint Okyanusu’nda birçok canlı türü mercanlardan besleniyor, dolayısıyla mercanların solması uzun vadede bu canlıların da sonunu getirebilir. Uzmanlar, toplam 3.865 balık türünün mercanlara bağımlı olduğunu belirtiyor.
Ntvmsnbc

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...