Kuraklık ve şiddetli yağışlara yol açıyor, insanları göçe zorluyor, hayvan türlerini tehdit ediyor. Geçen hafta açıklanan üç araştırma, küresel ısınmanın dünyanın dengesini iyice bozduğunu gösterdi
Gelecek yıl yayımlanacak uluslararası iklim değişikliği raporunda da bulunan Ulusal Atmosferik Araştırma Merkezi'nin çalışmasına göre, gelecek yüzyılda ABD, Akdeniz ve Brezilya'da küresel ısınmadan dolayı daha fazla kuraklık, şiddetli yağış görülecek ve daha uzun süreli sıcak hava dalgaları yaşanacak. Ekipten Gerald Meehl, "Bu değişimlerin sadece insanlar değil, memeli hayvanlar ve ekosistemler üzerinde de çok büyük etkileri olacak" diyor.
2099'da iklimler
Aralık ayında Climatic Change dergisinde yayımlanacak çalışma için, araştırmacılar beşi aşırı sıcaklık, beşi de aşırı yağış miktarını ölçen 10 uluslararası göstergeyi aldı ve 2099'da dünyada iklimlerin nasıl olacağını tahmin eden bilgisayar modellerini kullandı.
Sonuçlara göre, bu yüzyılda 10 yılda bir görülen aşırı sıcak geceler, 2099'a ulaştığımızda her yıl görülecek. Benzer şekilde aşırı soğuk geceler de artacak. Bu durumun, insanlığın yüzyıllar boyu doğayı mahvetmeleri sonucunda oluştuğunu vurgulayan araştırmacılar, acil önlemler alınması gerektiğini açıkladı.
Britanyalı yardım kuruluşu Tearfund'un sunduğu rapora göre de iklim değişikliği sonucu oluşan kuraklıklardan dolayı milyonlarca insan göç etmek zorunda kalabilir. Tearfund şimdiye kadar 25 milyon insanın çevresel problemler sonucu evlerinden ayrıldığını, bu sayının 50 yılda 200 milyona ulaşacağını açıkladı. Rapor, şu anda gezegenin yüzde ikisini etkileyen aşırı kuraklığın 50 yıl sonra yüzde 10'unu etkileyeceğini gösteriyor.
Biyoçeşitlilik azaldı
Britanyalı biyologlar da bir araştırma yaparak, 300 kuş türünün yüzde 80'inin, değişen iklim şartları yüzünden bulundukları bölgeyi terk edip daha soğuk olan kuzey bölgelerine göç ettiğini ortaya çıkardı. Britanya kelebekleri de küresel ısınmadan etkileniyor. 1970-1982 yıllarında Britanya'da keşfedilen yeni kelebek türü sayısı, beklenen sayının üçte biri kadar. Araştırmacılar bu durumu küresel ısınma sonucunda daha az biyoçeşitlilik olmasına bağlıyor. (afp, ap)
Radikal
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder