30.10.2006

'Küresel Isınmanın Maaliyeti Yüklü Olabilir'


Kapitalistlerin ekolojiye bakışını herhalde bundan daha güzel anlatan bir haber olamaz. Bu sebeple bu haberi siteye aldım. Herkesi 4 Kasım'daki "Küresel Isınma Eylem Günü" ne duyarlı olmaya çağırıyorum. Unutma 4 Kasım 2006 Kadıköy İskele Meydanı saat : 12:00 Ayrıntılı Bilgi İçin : Küresel Eylem. Org

İklim değişikliğine karşı harekete geçilmemesi karşısında harekete geçilmemesi, dünya ekonomisinin yüzde 5'i ila yüzde 20'si arasında bir seviyede zarara neden olabilir.

Bu veri, Dünya Bankası'nın eski baş ekonomisti, İngiltere'nin saygın iktisatçılarından Sir Nicholas Stern’in hazırladığı ve bugün yayımlanacak iklim değişikliğinin ekonomik boyutu üzerine raporda yer alıyor.

Stern, dünyanın küresel ısınmanın yarattığı riskleri dikkate almamasının, 1930'larda yaşanan büyük ekonomik buhran büyüklüğünde ekonomik kargaşalara yol açabileceği uyarısında bulundu. 1930 buhranını ikinci dünya savaşı izlemişti.

İktisatçı Sir Nicholas Stern, iklim değişikliğiyle mücadelenin maliyetinin, mücadelenin yararları gözönünde bulundurulduğunda çok düşük olduğunu söyledi.

İngiliz Hükümeti'nin baş ekonomik danışmanı olan Sir Nicholas Stern’in raporunda, küresel ısınmanın vereceği zarar, bunu önleyecek adımların maliyetinin kat be kat üstünde olacağı uyarısında bulunuluyor.

BBC ekonomi muhabiri Andrew Walker'ın haberi'ne göre Stern'in ana mesajı, küresel ısınmanın baş sorumlusu olarak gösterilen gaz emisyonlarının sınırlandırılması konusunda acilen önlem alınması gerektiği olacak.

İngiliz iktisatçı, karbondioksit miktarını azaltacak enerji üretimi ve taşımacılık yöntemlerinin benimsenmesi ve ormanların yok olmasının önüne geçilmesi çağrısında bulunacak.

Stern'e göre, bu hedeflere ulaşmak yeni vergiler koymak, emisyonlara sınır getirmek ve gaz emisyonlarına kota uygulamasını genişletmekle mümkün olabilir.

Nicholas Stern'e göre bu adımların kuşkusuz bir maliyeti olacak.

Örneğin ilave enerji vergisi, işletmeleri bu enerjiyi kullanarak harcayacaklarından daha çok bir parayı tasarrufu yapmak için harcamaya itebilir.

Stern, bu yüzyılın ortasına kadar bu maliyetin küresel ekonominin yaklaşık yüzde birine ulaşabileceğini söylüyor.

Kuşkusuz bu büyük bir miktar. Ancak ünlü iktisatçı bu rakamın küresel ısınmanın uzun erimde vereceği zarar karşısında çok küçük kalacağına dikkat çekiyor.

Bekleyen riskler

Örneğin bu önlemler alınmazsa, denizlerin seviyesinin yükselmesi nedeniyle oluşabilecek su baskınlarını önlemek için setler inşa edilmesi gerekecek.

Tarlalarının sular altında kalması zaten birçok sorunla boğuşan yoksul ülkeleri daha da yoksullaştıracak.

Sonunda küresel ısınmadan en fazla kalkınmakta olan ülkeler zarar görecek.

Nicholas Stern'e göre, küresel ısınma karşısında harekete geçilmemesi dünya ekonomisinin yüzde 5'i ila yüzde 20'si arasında bir seviyede zarara neden olabilir.

Çevre ve kalkınma örgütleri küresel ısınmanın şimdiden özellikle Afrika kıtasında ciddi sonuçlara neden olduğu uyarısında bulunuyorlar.

Uzmanlar şimdiki eğilimin devam etmesi halinde Afrika'da sıcaklık artışlarının tahminlerin iki katına ulaşabileceğini, bunun da kuraklığı artıracağını vurguluyorlar.

Stern'e göre önlem alınmaması, yaklaşık 200 milyon kişiyi seller ya da kuraklık nedeniyle mülteci durumuna düşürebilir.
BBC Turkish

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...