10.10.2006

İnsanlık Geleceğinden Ödünç Alıyor

Hızla artan nüfus ve aşırı tüketim dünyanın sınırlı kaynaklarını tüketiyor. Uluslararası araştırmalara dayanan bir rapor, insanlığın 2006 yılında harcaması gereken kaynakları bugün itibariyle tamamen tükettiğini ortaya koydu.

Çevreyla ilgili bilimsel çalışmalar yürüten Global Footprint Network’ün (GFN) yayınladığı rapora göre, insanoğlu geleceğinden çalıyor.

Yeryüzündeki sınırlı kaynaklar hızla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Merkezi ABD’de olan ve çevreyle ilgili bilimsel çalışmalar yürüten Global Footprint Network’ün (GFN) yayınladığı bir rapor, bu yönde yeni bir eşiğin aşıldığını gösteriyor.

Dünya üzerindeki 6 milyarlık nüfus bu yıl kullanması gereken kaynakların tümünü 9 Ekim itibariyle tüketti. Bu bir rekor. İlk olarak 1987 yılında kaynak açığı verilmiş, yıllık kota 19 Aralık’ta tükenmişti.

GFN yetkilileri, insanlığın artık geleceğinden ödünç aldığı uyarısında bulunuyor. Rapora göre, hızlı nüfus artışı ve aşırı tüketim gelinen bu noktanın en önemli nedenleri arasında.

Aşırı tüketiminse en büyük sorumlusu küresel ısınma. Küresel ısınmanın doğal sonucu olan buzulların erimesi, tarım alanlarının yok olması, su kaynaklarının kirlenmesi ve felaketler kaynakları azaltıyor.

Tarım alanlarının yanlış kullanımı, ormanlık alanların yok edilmesi, balık çeşitlerinin fazla avlanma ve yanlış teknikler nedeniyle yok olması da insanlığı dünya kaynakları açısından kritik bir eşiğe getiriyor.

Kaynakların idareli kullanılması durumunda ihtiyacı karşılayacağını vurgulayan uzmanlar, tüm dünyanın Amerikan yaşam tarzını benimsemesi halinde ise ihtiyacı karşılamak için 4 dünyaya daha ihtiyaç duyulacağını belirtiyor.
Ntvmsnbc

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...