19.10.2006

Dünyanın En Kirli 10 Yeri


ABD’de merkezi New York’ta bulunan çevreci bir örgüt, dünya üzerinde çevre kirliliğinin en fazla olduğu 10 yeri açıkladı.

Blacksmith Enstitüsü’nün hazırladığı listede, bir dönem kimyasal silahların üretildiği Rusya’daki Dzerzhinsk ve Zambiya’da bakır madeni bölgesi olan Kabve kasabası gibi yerler bulunuyor.

Enstitü dünyada çevre kirliliğinin 1 milyar kadar kişiyi hasta ettiğini bildirdi. Enstitünün başkanı Richard Fuller, çevre sorunlarının, gelişmekte olan ülkelerde ölümlerin yüzde 20’sine yol açtığına dikkati çekerek, söz konusu yerlerdeki zehirlerin, buralarda yaşayanları kanser, akciğer rahatsızlıkları ve zihinsel engelli çocukların dünyaya gelmesi gibi problemlerle karşı karşıya bıraktığını söyledi.

Rusya’da, Soğuk Savaş döneminde Sarin ve hardal gazı gibi kimyasal silahların üretildiği merkez olan Dzerzhinsk kentinde ortalama yaşam süresinin erkeklerde 42, kadınlarda 47 yıl olduğu, Kabve’de de bir çocuğun kanındaki kurşun oranının ABD’de normal kabul edilenden 5 ila 10 kat fazla olduğu belirtildi.

Enstitü, listenin hazırlık aşamasında 300 bölgenin incelendiğini, gelişmekte olan ülkelerde sağlıkla ilgili kayıtlara ulaşılamadığı için en kirli 10 yerin sıralamaya sokulmadığını açıkladı.

Listede yer alan yerler şöyle:
* Çerbonil-Ukrayna
* Dzerzhinsk-Rusya
* Haina-Dominik Cumhuriyeti
* Kabve-Zambiya
* La Oroya-Peru
* Linfen-Çin
* Mailuu Suu-Kırgızistan
* Norilsk-Rusya
* Ranipet-Hindistan
* Rudnaya Pristan-Rusya
Ntvmsnbc
Black Smith Institute

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...