7.03.2006

Vezüv Yeniden Patlarsa?



Jeologlar İtalya'daki Vezüv yanardağı yeniden patlarsa İtalyan yetkililerin planladığı önlemlerin çok yetersiz kalabileceğini söylüyor

İtalyan ve Amerikalı araştırmacıların ortak çalışmasına göre geçmişte Vezüv'ün patlayışı sırasında yanardağın ölümcül etkileri sadece Napoli şehrinde değil çok daha geniş bir çevrede hissedildi.
İtalyan yetkililer yanardağda olası bir patlamada Napoli'den 600 bin kişinin tahliyesi için hazırlık yapmış durumda.

Fakat yeniden risk değerlendirmesi yapan araştırmacılar bu sayının 3 milyon kişi dolayında olması gerekebileceğini belirtiyor.

Vezüv yanardağının tarihe geçen en önemli patlaması İS 79 yılında Pompeii kentini lav katmanları altına gömdüğü zamandı.
İ
talya'da yetkililerin son hazırlık planları Vezüv'ün 1631 yılında meydana gelen görece sınırlı etkideki patlayışını temel alıyor.

Ancak uzmanlar bundan önceki yüzyıllara gidilirse Vezüv yanardağının sekiz defa çok daha ölümcül etkide canlandığını söylüyor.

Amerikan Doğal Bilimler Akademisi tarafından yayımlanan son araştırmaya göre bir defasında Bronz Çağı'nda patlayan Vezüv'ün havaya püskürttüğü sıcak lav dalgası kuzeybatı istikametinde 25 kilometre uzaklara akarak günümüz Napoli şehrini ve çok daha ötesini etkisi alanında bıraktmıştı.

Uzmanlar yanardağa 12 kilometre uzaklıkta olan herşeyin lavların altında kaldığını ve Vezüv'ün doğusuna onlarca santimetrellik bir tabaka oluşturan süngertaşı yağdığını belirtiyor. Birçok modern binanın çatısı bu ağırlığı kaldıracak güçte değil.

Bilimadamları, Vezüv'ün patlayış döngüsündeki belirsizlik nedeniyle, bir sonraki patlamanın belki 1631'dekine, ya da Bronz Çağı'ndaki dev felakete benzeyebileceğini düşünüyor.

Araştırmanın yazarlarından Michael Sheridan, geçen yıl ABD'de yetkililerin gayet iyi bilinen bir atmosfer olayı karşısında yenik düştüğünü söyleyerek, Katrina Kasırgası'ndan çıkarılan derslerin İtalya için de geçerli olduğunu vurguluyor.

Vezüv, dünyanın en yakından izlenen yanardağlarından biri. Bilimadamları, olası bir patlamanın önceden tahmin edilebileceğini vurguluyorlar.
http://www.bbc.co.uk/turkish/europe/story/2006/03/060307_vesuvius.shtml

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...