29.03.2006

Amerika, hazır ol!

Salı, 28 Mart 2006
http://2012.burakeldem.com/content/view/589/69/
ABD İç Güvenlik Bakanlığı, bir süre önce yeni bir web sitesinin yayınına başladı biliyorsunuz. İçerik ve ana tema, her an, ülkenin her yerinde gerçekleşebileceği belirtilen, büyük çaplı bir "terör saldırısı" olasılığı üzerine kurulmuş. Bakanlık, bu sitenin değişik bölümleri içinde, terörist saldırıların türlerini, bunların ne gibi etkiler ve riskler içerdiğini, güvende olmak için neler yapılması gerektiğini grafiklerle açıklıyor ve ABD yurttaşlarını "hazır olmaya" çağırıyor. Sitenin adı da, zaten "Be Ready" (Hazır Ol!) Sayfalar arasında dolaşırken ucuz bir "korku tüccarlığı"nın ve insanlar üzerinde oluşturulmaya çalışılan ideolojik ve psikolojik baskının izlerini görüp, kendi kendinize soruyorsunuz: "Hayırdır, bu adamlar yine bir şeylere mi hazırlanıyor?"

Bilindiği üzere İç Güvenlik Bakanlığı, yeni bir birim. 2003 yılında, Irak savaşıyla birlikte kuruldu ve "terörist saldırı" olasılıklarına karşı önlem alıp "bilinç yaratma" amacını güttüğü belirtildi. "Be Ready" web sitesi projesi de, aşağı yukarı aynı günlerde devreye sokuldu. Ama Bakanlık, son dönemde yine bir hayli "aktif" çalışıyor ve art arda raporlar, uyarılar, araştırma sonuçları sunmanın yanı sıra, bu siteyi de bol bol kullanarak, "terör korkusu"nun ya da "olağanüstü hal" tedirginliğinin yeniden tüm canlılığıyla gündeme yerleşmesi için elinden geleni ardına koymuyor. "Be Ready" adlı ayrıntılı web sitesi, elektronik doküman ve broşürleri de devreye sokarak, okullara, iş yerlerine ve evlere yönelik yapılan tanıtım çalışmalarıyla bu kampanyanın etkin bir parçasını oluşturmakta.

Site, temelde üç ana bölüme ayrılıyor: İş dünyası, aileler ve çocuklar için, ayrı ayrı terörden korunma önlemleri ve yapılması gereken hazırlıklar anlatılıyor. "Sunuş" sayfasında şunlar yazılı:

"Teröristler, biyolojik, kimyasal, nükleer ve radyolojik silahlar ele geçirmeye çalışıyorlar ve bir saldırı tehdidi son derece ciddi. Bizler burada İç Güvenlik Bakanlığı'nda, federal hükümetler ve Amerika içindeki örgütler aracılığıyla, ulusumuzun güvenliğini güçlendirmeye çalışıyoruz."

Yeterince ürkütücü bir uvertür. Sitenin değişik bölümlerinde, çeşitli saldırı biçimleri ve tehditler, grafikler yardımıyla o denli çarpıcı anlatılıyor ki, "korku filmi" sahnelerini çağrıştıran bu uyarıları okuduktan sonra normal bir insanın sinirleri ciddi biçimde gerilebilir, uykular kaçabilir, her an herkesten ve her şeyden kuşku duyar hale gelinebilir.

Site, "ciddi olasılık" olarak gördüğü biyolojik, kimyasal, nükleer ve radyolojik saldırılar karşısında hazırlıklı olmak için yapılması gerekenleri açıklarken, bu terörist tehditlerin yanı sıra, "doğal afetleri" de başlı başına bir bölüm olarak kapsam içine alıyor. Bakanlığın düzenlediği, "hazır olunması" gereken afetler listesi şöyle: Deprem, aşırı sıcak hava, yangın, sel, kasırga, toprak kayması, fırtına, hortum, tsunami, volkanlar, orman yangınları ve aşırı soğuk.

Terörist saldırıların her türü ve güçlü doğal afetler karşısında hazırlıklı olunması için, ilkyardım kitleri, yiyecek ve su içeren hazır paketler, temiz hava ihtiyacını sağlayacak gereçler, her yaştan insanın ihtiyaç duyacağı tıbbi yardım malzemeleri ve ilaçlar listelenmiş. En çok üzerinde durulan nokta, bir "plan yapmış" olmak ve olay anında soğukkanlılıkla bu planı yaşama geçirmek. Sitede, ABD içindeki eyaletlerde nerelere başvurulabileceği ve yardım alınabileceğinin bir listesi de veriliyor.

Bütün bölümleri gezip yazıları ve grafikleri dehşet içinde inceledikten sonra, ister istemez "Dikkatli ol Amerika" diyorsunuz içinizden, "Bunlar yine bir şeylerin hazırlığında!"

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...