29.03.2006

Bu Yaz Türkiye Sıcaktan Kavrulacak!!

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, 2006 yazının şimdiye kadar görülmemiş aşırı sıcaklarla geçeceğini öne sürerek, 'Türkiye'yi kuraklık, ani seller ve deniz suyu seviyesinin yükselmesi gibi üç büyük afet bekliyor' dedi.

‘Dünya Meteoroloji Günü’ nedeniyle düzenlenen ‘Küresel İklim Değişimi ve Türkiye’ konulu konferans Bodrum'da yapıldı.

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, konferenta yaptığı konuşmada, ‘Küresel İklim Değişimi ve Türkiye’ başlıklı konuşmasında iklim değişimlerinin nedenlerini, uzmanların küresel iklim değişim senaryolarını, küresel iklim değişimlerinin oluşturduğu sonuçlar, küresel ısınmanın turizm mevsimlerine etkileri, birey olarak neler yapılabileceği ve küresel ısınma sonucunda Türkiye'yi bekleyen afetler konusunda bilgi verdi.

Prof. Dr. Kadıoğlu, iklim değişimlerinde sera gazlarının artmasının, güneş lekelerinin yok olmasının ve insan faktörünün etkili olduğunu belirtti.
TÜRKİYE'Yİ BEKLEYEN ÜÇ FELAKET
Türkiye'yi kuraklık, ani seller ve deniz suyu seviyesinin yükselmesi gibi üç büyük afetin beklediğini öne süren Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu şunları söyledi:

“Dünya 120 bin yılda bir buzul çağına girmektedir. Bu zaman zarfında sıcak ve soğuk dönem evreleri yaşanmaktadır. Dünyanın soğuma devresine girmesi gerekirken, insanların etkisiyle bu döngü bozuldu ve dünya ısınmaya devam ediyor. Karbondioksit, ozon, metan gibi sera gazlarının doğal yaşamda insanlar tarafından fazla kullanılması doğal dengeyi bozuyor. Sera gazları olmasaydı güneş ışınları atmosfere gelip geri dönecekti. Sera gazları atmosfere gelen gazları tuttuğu için ısınıyoruz. Bu gazların artması daha çok ısınmayı beraberinde getiriyor. Atmosferin sıcaklığı 2 derece yükselmiş durumda. 1998 yılı dünyadaki en sıcak yıl olarak belirlenmişti. Ancak 2006 yılının daha sıcak geçmesi bekleniyor.”

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, gelişmekte olan ülkelerde ormanların yok edilerek tarım alanlarının açıldığını ve yağmur ormanlarının giderek yok olduğunu belirterek, “Dünyada bir döngü var ve bu döngüyü ormanlar sağlıyor. İnsanlar bunun farkında değil, hep aynı suyu içiyoruz” dedi.
Kaynak : Hürriyet Gazetesi

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...