15.03.2006

Radikal Gazetesi : Buda Balkan Katrina'sı

Balkanlar üzerinden bu kez önce sel, sonra kar geldi. Sular altında kalan Bulgaristan baraj kapaklarını açtı, Edirne bir yılda üçüncü kez taşkın yaşadı. Yollar iki metre su altında kaldı
EDİRNE - Balkanlar'ı etkisi altına alan taşkınlar, 'domino taşı' etkisiyle Edirne'ye ulaştı. Bulgaristan baraj kapaklarını açınca, Tunca, Meriç ve Arda nenirleri taştı. Nehirler, DSİ'nin taşkın seddelerini aşınca mahsur kalan Karaağaç halkı ve öğrenciler, askeri araçlarla kurtarıldı, bazı okullar hafta sonuna kadar tatil edildi. Karaağaç'taki yatılı öğrenciler kent merkezindeki sosyal tesislere yerleştirilirken Trakya Üniversitesi'nin 'rektörlük binasına ulaşılamadığı' için LES başvuruları Ayşekadın Yerleşkesi'ne alındı. DSİ, Meriç'in kışın ortalama 600 metreküp olan debisinin dün 1800 metreküpü aştığını açıkladı. Edirne'yi Karaağaç ve Yunanistan'a bağlayan Lozan Caddesi'nde su yüksekliği dün yer yer iki metreyi aşınca 3. Mekanize Tümen Komutanlığı'na bağlı zırhlı personel taşıyıcılar güçlükle ilerledi. Kır evlerine bırakılan onlarca otomobil ve traktör de sularla sürüklendi. Vali Fahri Yücel Okçuluk Salonu yarım metre su içinde kalırken Kapıkule'den küçük araç geçişi durduruldu. Bu arada Trakya'da dün başlayan karla karışık yağmur yerini kara bıraktı. Dün önce Bulgaristan sonra Yunanistan'a giden Edirne Valisi Nusret Miroğlu, Yunanistan'da Edirne, Haskova ve Evros valileriyle birlikte taşkın zirvesine katıldı.
Bakanlar devrede
AKP Edirne Milletvekili Ali Ayağ, "Dışişleri Bakanımız Bulgaristan Dışişleri ile temasa geçerek, su taşkınlarının artmaması için barajlardan su bırakılmaması yönünde görüş bildirdi. Enerji Bakanımız da Türkiye'nin Bulgaristan Büyükelçisi ile temasta. Bayındırlık Bakanımız da kısa süre sonra Edirne'ye gelecek. Bulgaristan'ın uygulaması uluslararası anlaşmalara uygun değil. Bulgaristan Türkiye'nin konumunu da dikkate alarak, barajlarında taşkın hacmi bırakmalı. Suakacağı Barajı'nın yapılması için de Bulgaristan şartları kabul etmeli" dedi. Bu arada, Sofya Büyükelçisi Mehmet Gücük'ün Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişim başlattığı öğrenildi.
Baraj pazarlığı hızlandı
Bulgaristan'da baraj kapaklarının açılması sonucu, son bir yıl içinde Edirne üç kez taşkınlardan etkilendi. Bulgaristan'ın Arda Nehri üzerinde iki, Meriç üzerinde ise üç barajı var. Tunca üzerinde, Suakacağı Köyü yakınlarına Türkiye-Bulgaristan ortaklığıyla bir baraj yapılması için teknik heyetler görüşmelerini sürdürüyor. DSİ, Meriç çevresine 1965 yılında seddeler yaptırmıştı. Zamanla zarar gören seddeler, DSİ tarafından onarılsa da aşırı su gelince yeterli olmuyor.
Kar, toz, çamur
Adana'ya çamur yağdı: Kuzey Afrika'dan gelen toz fırtınası Akdeniz'de nemli havayla birleşince, Adana'ya çamur yağdı. Adana Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, anormal olmayan bu durumun hafta sonuna kadar süreceğini, sıcaklığın düşmesinin beklenmediğini söyledi.
Antalya'da hortum: Kumluca ilçesi Beykonak Beldesi'nde önceki gece hortum meydana geldi. Vatandaşlar, hasar gören seralarını kendi imkânlarıyla onarırken, tarım ilçe müdürlüğü ekipleri de hasar tespit çalışmalarına başladı.
Mevsimler karıştı: Muğla'da dün iki mevsim birden yaşandı. Kavaklıdere ilçesinde dün kar kalınlığı 15 santimetreye ulaştı. İlçeye 1 kilometre mesafedeki köyler ise rengârenk çiçeklerle kaplandı.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bakanlarınız da hükümetleriniz de devreye girse bu felaketleri durduramaz.Artık geri dönülmeyecek noktaya gelindi.Enerji sorununa hala nükleer santral önerenler kafalarını gömdükleri kıç aralarından çıkarmalı. NÜKLEERE HAYIR!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...