17.03.2006

Nükleer Santrale Karşı Eylemler


Nükleere İnat Yaşasın Hayat!

ANC, iktidarların nükleer ölüm santrali dikme planlarına karşı ilk eylemini yaptı

Anti-Nükleer Cephe (ANC), iktidarların yaşadığımız topraklarda yapmaya çalıştığı nükleer ölüm santrallerine karşı yürüttüğü mücadelenin ilk eylemini yaptı. ANC, bir gün önce nükleer saldırıya karşı bildiri dağıtarak anti-nükleer kampanyasını başlatmıştı. 18 Şubat Cumartesi günü, Beyoğlu Galatasaray Meydanı'nda eylem yaparak, nükleer santral konusunda yavaş yavaş "kamuoyu oluşturma" hamlelerine başlayan iktidarlara karşı anti-nükleer mücadelenin de sessiz kalmayacağı mesajını verdi.
Galatasaray Meydanı'na "Nükleere İnat Yaşasın Hayat" sloganlarıyla giren 40 kişilik nükleer karşıtı grup meydana geldiğinde de slogan atmaya devam etti. ANC'liler, iktidarların nükleer santral dikmesini engellemezsek muhtemelen günlük hayatımızın bir parçası olacak (tabii, hayatta kalırsak!) gaz maskeleri taktılar.
Meydanda "Nükleere İnat Yaşasın Hayat", "Nükleer Gelecek Engellenecek" sloganlarını atan ANC'liler, okudukları basın açıklamasını da sloganlarla güçlendirdiler. Aynı zamanda pankartı da açılan "Nükleere Hayır Lan!" sloganını da mutlaka vurgulamalıyız. Nükleer santralden rantını kapmaya çalışan ağzı 'lan'lı başbakana, daha öfkeli başka 'lan'lar da olduğu hatırlatılmalı!
ANC'nin açıklamasında, "Biz, yaşları 50'nin üstünde olduğu için olası bir nükleer felaketten etkilenme ihtimali az olup da, bu nükleer belasını başımıza saranlara, nükleerci teröristlere karşıyız. Biz nükleere karşıyız. Bombasına da karşıyız, santraline de, ondan gelecek iş-ekmeğe, güya odamızı aydınlatacak ışığa da, her yerde, her zaman karşıyız. Biz doğmamış çocuğun cephesiyiz. Biz hayatı gasp edenlere karşı özgürlüğün cephesiyiz. Biz anti-nükleer cepheyiz. Ve söylüyoruz: Asla, ama asla yaptırtmayacağız!" dendi.
Anti-nükleer açıklama okunduktan sonra, Nükleere Hayır Lan!, Nükleere Karşı Hayalgücü Eyleme!, Şimdi Değilse Ne Zaman! Biz Değilsek Kim!, Nükleer Gelecek Engellenecek! sloganlarıyla eylemi sürdüren nükleer karşıtları, yapılan eylemin sadece başlangıç olduğunu, küresel gaspçı iktidarların nükleer ölüm santraline karşı mücadelenin her zaman her yerde süreceğini açıklayarak eylemi bitirdiler.
Eylem, yağmura rağmen basından büyük ilgi gördü. Eylemin coşkulu ve güzel geçtiği, bundan sonraki anti-nükleer mücadele için ilham verici olduğunu söyleyelim.
İktidarların yaşadığımız topraklara nükleer santral dikme hevesleri yeni başlamadı; bu kez yapma hırsları da bizlere, hayatımıza, geleceğimize, doğaya, henüz doğmamış çocuklarımıza uzun yıllar acı verecek bir süreç olacak. Bizim mücadelemiz de uzun soluklu bir mücadele; uzun bir yürüyüş için güçlü bir soluk alıyoruz. Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirdiğimiz bu eylem, eylemli anti-nükleer mücadele sürecimizin ilk adımı olarak anlam kazanıyor.
http://www.ozgurhayat.org/manset.php?m=mn47.php
::::::::::::::
Nükleer santral istemiyoruz!
ANKARA- İnsan ve çevre sağlığını tehdit eden nükleer santraller, aralarında TTB'nin de bulunduğu sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve bazı siyasi partilerce protesto edildi. Ankara'da Kızılay'da yapılan eylemde, "Türkiye Çernobil olmayacak", "Nükleer santral istemiyoruz", "Nükleer çöplük istemiyoruz" sloganları atılarak, üzerinde "Nükleer lobilerine teslim olmayacağız", "MAI, MIGA, kahrolsun emperyalizm", "Ulusal ötesi şirketler içimizde, nükleer felaket yanıbaşımızda", "Nükleer santral vatana ihanettir" yazılı dövizler taşındı.
Yapılan açıklamada, ucuz, güvenli ve dışa bağımlılığı azaltan bir Türkiye eneji politikası yerine ABD, IMF ve çok uluslu şirketlerin çıkarları paralelinde politikalar izlendiği belirtilerek, "Son günlerde yaratılan yapay enerji krizi üzerinden nükleer santral yapılması kararının alınması bu senöryonun bir parçasıdır. Nükleer santrali bir mecburiyet gibi göstermek için elektrik kesintilerinin istismarı çirkin bir tarzdır" denildi. Gelişmiş ülkelerin nükleer enerjiden vazgeçmekte olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Türkiye gibi ülkeleri nükleer lobilerin ilgi odakları haline getirdiği belirtildi ve nükleer enerjiye karşı mücadelenin süreceği vurgulandı.
http://www.ttb.org.tr/TD54/santral.html
::::::::::::::
İçel Tabip Odası, nükleer karşıtı eyleme katıldı

Dr. Necdet Tamamoğulları

İçel Tabip Odası , Akkuyu'daki nükleer santrale karşı protestolara destek vermek üzere Büyükeceli köyüne giderek çevreciler ve Bergama'dan gelenlerle birlikte "Nükleer Lobi Akkuyu'dan Defol" eylemine katıldı. Yerel ve uluslararası grupların yıllardır karşı çıkmasına rağmen hükümetin inatla nükleer enerjiye yatırım yapma planları, Akkuyu'da protesto yağmuruna tutuldu. Türkiye'nin dört bir yanından gelen nükleer karşıtı grup ve bireyler, yerel yöneticiler, bilim insanları, Rodos Eyalet Vali Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Thanakis Anapolitanos, TMMOB ve sendika temsilcileriyle birlikte, İçel Tabip Odası Temsilcileri; Ankara'daki enerji yetkililerinin 21. Yüzyılın eşiğinde nükleer enerjiye geçmeye yönelik akıl dışı planlarından vazgeçmelerini talep ettiler. Bu yıl 7'ncisi yapılan nükleer karşıtı şenliklere katılan dikkat çekici bir grup da, kendilerine "Şafağın Bekçileri" adını koyan ve çevre direnişlerinin artık simgesi durumundaki Bergama köylüleriydi. Siyanürlü Altın Arayıcıları'na karşı direnişi zaferle sonuçlandıran Bergama köylüleri, Türkiye'nin her noktasının Bergama olduğunu, anti-demokratik her türlü uygulamaya karşı direnişin her yerde ve her zaman uygulayıcıları olacaklarını coşkuyla dile getirdiler. Rodos Eyalet Vali Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Thanakis Anapolitanos "Temiz ve nükleersiz bir Akdeniz bütün dünyanın sorunudur. Nükleersiz bir dünya hepimizin dünyası olmalıdır. Nükleer Santrallere elbette ben de karşıyım" dedi. Gündüz yapılan protesto yürüyüşü sırasında Büyükeceli köyü eski belediye başkanının provakatif davranış-larına karşı köylülerin sağduyulu ve dikkatli davranmaları yürüyüş kortejinin eylemlerini sorunsuz tamamlamalarını sağladı.
Akşam, Prof. Dr. Tolga Yarman, Prof. Dr. İnci Gökmen ve diğer bir çok değerli bilim insanının katılımıyla bir forum gerçekleştirildi. Köylülerin ve diğer katılımcıların soruları yanıtlandı. Özellikle tahkim yasası ile nükleer santral arasındaki bağlantı vurgulanarak nükleer santrallerin özellikleri ve zararları anlatıldı. Köylülerin ciddi katılımı büyük sevinç yarattı. Ayrıca gecede, Tarsus Gölge Sanat Tiyat-rosu Topluluğu'nun ortaoyunu türünde sahnelediği nükleer santralleri yeren oyunu ile Antakya Çevre Dostları Derneği'nin "Nükleer santral ve radyoaktif sızıntı" yı anlatan gösterisi büyük beğeni topladı.
Ertesi gün eyleme katılan tüm gruplar ve bilim adamlarıyla eylemi değerlendirme toplantısı yapıldı. Çözüm önerileri tartışıldı. İçel Tabip Odası'na Anti - Nükleer Platformun İçel Sekreteryası görevi verildi. Tahkim yasasıyla birlikte Nükleer santrallerin kurulmasının kolaylaşacağı ve 15 Ekim'e kadar ihale süresinin dolacağı da göz önüne alınarak sürekli eylem kararı alındı.
http://www.ttb.org.tr/TD47/icelto.html
:::::::::::::::
Anti Nükleer Kampanyaya Destek!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'de 2014'e kadar 3 adet 5 bin megavatlık nükleer enerji tesisi kurmayı planladıklarını söyledi.

ABD'den dönüşünde nükleer santralin yeri konusunda da bazı tespitleri olduğunu ifade eden Güler, sonucun kısa zamanda bir paket halinde açıklanacağını, nükleer santralin yeri konusunda özel sektörün de tercihinin söz konusu olduğunu ifade ederek: "bizim görüşümüz kamu olarak belli bir yerde aşağı yukarı şekillendi ama onlarla da görüşerek bunu netleştirelim diyoruz'' dedi.
Yetkililer, genelde nükleer santrallerin 'su kenarında' kurulmasının tercih edildiğini ve çevre, turizm, güvenlik, ulaşım, nakliye vb. konulardaki kıstaslara uyan yerler arasında Sinop'un ön plana çıktığını belirtiyor.

SORU: HÜKÜMET KİMLERLE GÖRÜŞEREK YAŞADIĞIMIZ TOPRAKLARDA NÜKLEER SANTRAL YAPIMI KARARI ALIYOR?

CEVAP: BIZ VATANDAŞLARLA DEĞİL, ŞİRKET VE LOBİLERLE!

"Nükleer Enerji Lobileri"ne mesajımız: Nükleer sizin olsun, Sinop bizim! http://www.sinopbizim.org/Bildirimizi okumak nükleer karşıtıi imza kampanyasına destek olmak isterseniz:http://www.sinopbizim.org/kampanya/imza.asp

SÜRDÜRÜLEBİLİR, UCUZ VE TEHLİKESIZ ENERJİ YATIRIMLARINA FIRSAT İSTİYORUZ

HEMEN ŞİMDİ !
http://www.sinopbizim.org/

2 yorum:

Adsız dedi ki...

ben nükleer enerjiye karsı olanları elektrik kullanmamaya davet ediyorum.bakalım elektrik kullanmadan yasayabiliyorlar mı.yenilenebilir enerjiden bahsediliyor peki kim bunun maliyetini biliyor ve türkiye enerji ihtiyacını nekadar karsılıyacagı biliyor bilinçsiz sekilde itiraz ediliyor nükleerin tehlikeleri var ama türkiyenin ucuz ve yeterli enerjiyede ihtiyacı da var.

Adsız dedi ki...

ben nükleer enerjiye karsı olanları elektrik kullanmamaya davet ediyorum.bakalım elektrik kullanmadan yasayabiliyorlar mı.yenilenebilir enerjiden bahsediliyor peki kim bunun maliyetini biliyor ve türkiye enerji ihtiyacını nekadar karsılıyacagı biliyor bilinçsiz sekilde itiraz ediliyor nükleerin tehlikeleri var ama türkiyenin ucuz ve yeterli enerjiyede ihtiyacı da var.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...