7.03.2006

Avrupa'da Kuş Gribi Hızla Yayılıyor!

Türkiye dahil birçok ülkede ölümlere neden olan kuş gribi Avrupa'da hızla yayılıyor.

Hastalığın son zamanlarda görüldüğü ülkeler ve bu ülkelerde alınan önlemler şöyle:
Avusturya: Graz'da 2 tavuk ve 3 ördekte ölüme yol açabilen H5N1 virüsü saptandı. H5N1 testleri pozitif veren 5 kuştan alınan örnekler de AB laboratuvarına gönderildi.

Bosna: İki kuğuda H5N1 virüsüne rastlandığı açıklandı. Yabani kuşların avlanması yasaklanırken, tüm çiftliklere, hayvanları kapalı alanlarda tutmaları talimatı verildi. Bosna Veterinerlik Enstitüsü Başkanı Jozo Bagaric, kuğuların bulunduğu bölgede, 12 köydeki 4420 kümes hayvanının itlaf edileceğini söyledi

Bulgaristan: Romanya sınırı yakınlarında, yabani bir kuğuda H5N1 virüsü tespit edildi. AB, bu ülkeden kümes hayvanı ve ürünü alımını yasakladı. Bulgaristan, vatandaşlarına, kuş gribi saptanan ülkelere gitmemeleri tavsiyesinde bulunuldu.

Hırvatistan: Ciovo adasındaki bir kuğuda H5N1 virüsü bulundu. Hükümet, hayvanlarda kuş gribi vakalarının ortaya çıktığı Almanya, Avusturya ve Macaristan'dan kümes hayvanı ithalatını yasakladı.

Fransa: Avrupa'nın en büyük kümes hayvanı üreticisi Fransa'nın güneyindeki Bouches-du-Rhone bölgesinde ölen bir yabani kuğuda H5N1 virüsü saptandı. Kuş gribi vakalarının ardından 43 ülke, bu ülkeden kümes hayvanı alımını tamamen veya kısmen durdurdu.

Almanya: Almanya Federal Tarım ve Tüketicileri Koruma Bakanı Horst Seehofer, 140 yabani kuşta kuş gribi virüsü tespit edildiğini söyledi. Ölü kuşların bulunduğu bölgeler 3 kilometre mesafeye kadar “yasak bölge”, 10 kilometre mesafeye kadar da “gözlem bölgesi” ilan edildi. Köpeklere tasma zorunluluğu getirildi, kedilerin dışarıya bırakılması yasaklandı.

Yunanistan: Ülke genelinde 17 H5N1 vakası olduğu bildirildi. Selanik kenti yakınlarında 2 gün önce leşleri bulunan 3 yabani kuğunun kuş gribi virüsü taşıdıkları belirlendi

Macaristan: İlk vakanın görüldüğü geçen aydan bu yana 10 kadar yabani kuşta virüs tespit edildi. Tuna Nehri'ninSlovakya sınırından Budapeşte'ye kadar uzanan bölümü karantinaya alındı, nehrin bu bölümünde kuş gribinden ölen birçok kuğu bulunduğu belirtildi.

İtalya: Ülkenin güneyindeki bir kuğuda H5N1 virüsüne rastlanmasının ardından, tavuk eti talebinde yüzde 70 oranında düşüş oldu. Sağlık Bakanı Francesco Storace, Sicilya'da ölen 2 kuğunun yanı sıra ülkenin çeşitli yerlerinde başka kuşların da kuş gribi virüsü taşıdığını doğruladı.

Hollanda: Fransa ile birlikte, göçmen kuşların kümes hayvanlarına kuş gribi hastalığı bulaştırmasının engellenmesi için hazırladığı aşılama programını AB'nin onayına sundu. Kanatlı Hayvan ve Yumurta Üreticileri Birliği (PVE) Başkanı De van de Riet, hastalık nedeniyle ihracatta tıkanıklık yaşanmaya başladığını belirtti ve ekonomik açıdan ortaya çıkan tehdidin, kuş gribinin kendisinden daha tehlikeli olduğunu savundu.

Polonya: Kuzeydeki Torun kentinde, Vistula Nehri kıyısında leşleri bulanan iki kuğuda hastalık tespit edildi. Örnekler, H5N1 virüsü bulunup bulunmadığının açığa çıkarılması için İngiltere'ye gönderildi.

Romanya: Ekim ayındaki ilk vakadan bu yana Karadeniz kıyılarındaki 40 kadar köyde kuş gribine rastlandı. On binlerce kümes hayvanı telef edildi.

Rusya: Geçen hafta sonuna doğru bir gün içinde 7 bölgede 24 bin tavuğun kuş gribinden dolayı telef olduğu bildirildi. Dağıstan, Kabardin-Balkariya, Kalmikia, Adige, Krasnadar, Çeçenistan ve Stavropol bölgelerinde H5N1 virüsüne rastlandığı belirtildi. Virüsün bulunduğu bölgelerin karantinaya alındığı, bu bölgedeki hayvanlardan örnek alındığı, virüs bulaşanların imha edildiği kaydedildi.

Slovakya: Ölü kuşlara yapılan testlerde kuş gribi virüslerine rastlandı. Bir şahinle bir dalgıçkuşunda yapılan ilk testlerde, kuş gribinin H5 türü tespit edildi.

Slovenya: Ülke genelindeki H5N1 virüsü taşıyan yabani kuş sayısı 20'ye ulaştı. Tüm vakaların Avusturya sınırı yakınlarındaki Maribor kenti civarında olduğu belirtildi.

İsveç: Oskarsahmn liman kendi dışındaki tüm ölü kuşlar incelemeye alındı. Çiftliklerdeki tavuk ve hindilerin kapalı alanlarda tutulması istendi.

İsviçre: Cenevre yakınlarındaki bir ölü kuşta H5N1 virüsü saptandı.

Ukrayna: Rusya ile birlikte, havaların ısınmasıyla daha fazla yayılabileceğinden endişe edilen kuş gribiyle mücadele için ortak komisyon kurdu. H5N1 virüsünün tespit edildiği geçen yıldan bu yana 200 binden fazla kuş telef edildi

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...