29.03.2006
SOLAR ECLIPSE!
ANTALYA - Yüzyılın ilk Güneş tutulması, Antalya, Karaman, Konya, Aksaray, Nevşehir, Kırşehir, Kayseri, Yozgat, Sivas, Tokat, Amasya, Ordu ve Giresun’dan tam, diğer illerde de değişen örtülme oranlarına sahip parçalı tutulma olarak gözleniyor.
Türkiye’de ancak 54 yıl sonra 30 Nisan 2060 yılında yeniden görülecek tam tutulma, bu özelliğiyle gökyüzü meraklılarının heyecanını arttırdı. Tam tutulma hattındaki 13 ilde valilikler ve üniversitelerin gerçekleştirecekleri programlarla tutulma tam bir şenlik havasında izleniyor.
Yaklaşık 4 dakika süren tam Güneş tutulması, Brezilya’nın doğu kıyısında Güneş’in doğuşu ile başladı ve Atlas Okyanusu boyunca ilerledi. Gana’dan, Afrika kıtasına çıkan tutulma gölgesi Nijerya ve Libya boyunca Sahra Çölü’nü geçerek Akdeniz’e ulaştı.
Antalya kıyısından (Manavgat’tan) saat 13.56’da Türkiye’ye giren tutulma, saat 14.05’de Kayseri ve Yozgat’a ulaştı. Tutulma gölgesi 14.10’da Ordu’dan Türkiye’yi terk etti.
Tarihte ilk kez Thales tarafından hesaplanan ve ünlü matematikçinin bu öngörüsüyle, MÖ 585 yılında Medlerle Lidyalılar arasındaki savaşı engelleyen Güneş tutulması, çeşitli kültürlerde farklı efsanelere yol açtı. Çin’de ejderhanın Güneş’i yemesi olarak düşünülen Güneş tutulması, Mısır’da kötü kalpli yılanın Güneş tanrısı Ra ile kavgası olarak açıklandı.
TUTULMA EFSANELERİ
Vietnam’da bir kurbağanın marifeti olduğuna inanılan tutulmaya, Güney Amerika’da kara bir jaguarın, İskandinavya’da ise bir kurdun neden olduğu düşünüldü. Kızılderililerde tutulma, ay ile Güneş’in savaşı olarak tanımlanırken, Mezopotamyalılar tutulma anında yaktıkları meşalelerle Güneş’i tekrar parlatmaya çalıştılar.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder