Küresel ısınma içten içe Antarktika’yı eritiyor. Bilim insanları, ‘Beyaz Kıta’nın her yıl en iyi ihtimalle 72 kilometre küp, en kötü olasılıkla da 232 kilometre küp buz yitirdiğini vurguluyor. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse, İstanbul yılda 0.75 kilometre küp su tüketiyor. Eriyen buzlar okyanuslara karışarak küresel su seviyesinin yükselmesine neden oluyor.
Dünyadaki tüm buzul kütlesinin yüzde 90’ı, tatlı suyun da yüzde 70’i Antarktika’da bulunuyor. Dolayısıyla kıtadaki erime dünya su kaynaklarındaki binlerce yıllık dengenin bozulmasına yol açacak.
ABD’li University of Colorado-Boulder uzmanları, şimdiye dek hiç denenmemiş yeni bir yöntem kullandı ve ‘Beyaz Kıta’ üzerindeki yerçekimini son derece hassas aletlerle ölçtü. Gözlemler NASA’nın Gravity Recovery ve Climate Experiment adlı uydularıyla yapıldı.
BUZUL ERİMESİ DENİZLERİ YÜKSELTİYOR
Eriyen buzların deniz seviyesinde 0.4 milimetre’lik bir artış yaptığı düşünüldüğünde buzul erimesinin sonuçları cüzzi görülebilir. Ancak her yıl artarak ilerleyen bu durum karşısında, insanoğlunun bu gidişi geri döndürmek için herhangi bir önlem almaması işin ciddiyetini artırıyor.
BUHARLAŞMA ‘BEYAZ KITA’YI KURTARAMAYACAK
Bilim insanları, son yıllarda Antarktika ve Grönland’dan buzul erimesini kanıtlayan bir çok araştırma yayımladı. Antarktika’da en tehlikeli erime kıtanın batısında gerçekleşiyor. Bilim insanları küresel ısınmanın bir yandan buzulları eritirken, diğer yandan da buharlaşmayı artırarak daha fazla yağmura neden olacağını öngörüyor. Artan buharlaşmanın Antarktika’da buzullaşmaya yol açacağı da yapılan tahminler arasında.
Bilim insanları, ancak buzullaşmanın ‘Beyaz Kıta’nın iç kısımlarında artacağını, buna karşılık kıyılarda ise ısınmayla erimenin devam edeceğini ileri sürüyor. Ancak uzmanlar bilgisayar modellemelerine göre, buzullaşma ile erime arasındaki dengenin, kıtanın aleyhinde işlediğini, buzullaşmanın erimeyi tamamlamadığını vurguluyor.
Kaynak: Araştırmayı konu alan makale Science dergisinde yayımlanmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder