2.08.2006

Einstein'ın "İsrail'de Faşist Siyonizm Uyarısı" Mektubu -Türkçesi-



Einstein’in İsrail’deki Faşist Siyonizm Uyarısı


NEW YORK TIMES EDİTÖRÜNE MEKTUP
4 Aralık 1948


Günümüzün en rahatsız edici olaylarından biri, örgütlenmesi, yöntemi, siyasi felsefesi ve sosyal cazibesi ile Nazi ve faşist partilere çok yakın olan “Özgürlük Partisi”’nin (Tnuat Haherut) son zamanlarda kurulmuş olan İsrail devletindeki doğumudur. Bu parti daha önce Filistinde kurulan terörist, sağcı ve şoven bir örgüt olan Irgun Zvai Leumi’nin takipçisi olup, üyelerinin çoğunu bu örgütten devşirmiştir.

Bu partinin lideri Menachem Begin’in ABD ziyareti, açıkça İsrail seçimlerine katılacak partisi için Amerika’nın desteğini almak ve ABD’deki muhafazakâr Siyonist gruplarla siyasi bağ kurmak için ayarlanmıştır.

Amerikalı birkaç ünlü bu ziyareti memnunlukla karşılamıştı. Eğer sayın Begin’in siyasi sicili ve perspektifi konusunda doğru bir şekilde haberdarlarsa, dünyadaki faşizme karşı olan bu insanların onun temsil ettiği harekete destek vermeleri, anlaşılmaz bir tutumdur.

Begin adına yapılan finansal yardımların, kamusal desteğin ve İsraildeki faşist grupları destekleyen Amerika’nın büyük bir kısmının oluşturduğu baskının, Filistinde oluşturduğu yapı, daha önce onarılamaz hasara neden olmuştu. Amerikan halkı Sn Begin’in ve hareketinin geçmişinden ve hedeflerinden haberdar olmalıdır.

Begin’in partisinin halka söyledikleri onun gerçek karakteri hakkında bize rehber olamaz. Bugün onlar özgürlükten, demokrasiden ve anti emperyalizmden bahsediyorlar; oysa son zamanlara kadar açıktan açığa Faşist devlet doktrinini savundular. Terörist parti gerçek yüzünü eylemleriyle ele vermişti. Bu partinin geçmişte yapmış olduğu eylemlerden gelecekte neleri yapabileceğini tahmin edebiliriz.

Arap köyüne saldırı

İnsanı şoke eden bir örnek Deir Yasin adlı Arap köyündeki davranışlarıydı. Bu köy, Yahudi topraklarının çevresinde ve ana yolların dışında olup, savaşın bir parçası olarak kabul edilmemişti. Hatta köy halkı kendi topraklarını mevzi olarak kullanmak isteyen Arap birliklerine karşı mücadele bile etmişti. Terörist birlikler 9 Nisan’da savaşta askeri bir hedef olmayan bu barışçı köye saldırdı ve köy sakinlerinin çoğunu öldürdü. Bu saldırıda hayatta kalan kadın, erkek ve çocuk olmak üzere 240 kişi Kudüs caddelerinde esir olarak övünülerek sergilendi. Yahudi toplumunun çoğu bu eylemle korkutuldu ve Yahudi Ajansı Ürdün kralı Abdullaha bir özür telgrafı gönderdi. Ancak bu eylemlerinden utanç duymaktan çok uzak olan teröristler, yaptıkları katliamdan gurur duydular. Ve bunu herkese ilan edip, Deir Yasin köyündeki genel tahribatı ve yığılmış ceset manzaralarını görmeleri için tüm yabancı muhabirleri köye davet ettiler. Deir Yasin olayı Özgürlük Partisi’nin eylemlerini ve karakterini örnekle gözler önüne seriyor.

Bu teröristler Yahudi topluluğu içinde aşırı-milliyetçilik, dini mistisizm ve üstün ırkçılık karışımı bir vaaz veriyorlardı. Diğer Faşist partiler gibi, özgür sendikaları yıkmak için yayınlar çıkarıyor ve grev kırıcılık yapıyorlardı. Özgür sendikaların yerine İtalyan Faşist modelindeki birleşik (corporate) sendikaları öneriyorlardı. IZL ve Stern grupları geçmiş yıllarda ara sıra meydana gelen İngiliz karşıtı şiddet eylemleriyle Filistin Yahudi topluluğundaki terör dönemini resmen başlattı. Onlara karşı konuşan öğretmenler tekme tokat dövüldü; çocuklarının onlara katılmasına izin vermeyen ebeveynler vuruldu. Teröristler geniş çaplı hırsızlık yapmak, cam pencere kırmak ve insanları dövmek gibi gangaster metodları kullanarak insanları sindirdiler ve zorla yüklü haraçlar aldılar.

Özgürlük Partisi’ndeki insanların Filistindeki olumlu hiçbir olayda payı olmamıştır. Onlar toprağı kullanılabilir hale getirmediler, yerleşim yeri inşa etmediler, sadece Yahudilerin savunma etkinliklerine gölge düşürdüler. Onların daha çok ilan ettikleri göç etme çabaları anlık bir şeydi ve bu, esasen Faşist yurttaşların getirilmesini hedefleyen bir çabaydı.

Görünen çelişkiler

Begin’in ve partisinin geçmiş dönemde Filistinde yaptıklarıyla bugün ileri sürdüğü cesur talepler arasındaki çelişkiler, bu partinin sıradan bir siyasi parti olmadığı izlenimini veriyor. Bu çelişkiler, “Lider bir Devlet” olma amacının, bile bile yanlış bir şekilde tanıtılan araçların ve açıkça Faşist bir partinin (birbirine benzeyen Yahudi, Arap ve İngilizlere karşı uygulanan) terörizminin damgasını taşıyor.

Yukarıda söylediklerimiz, Sn Begin’in ve hareketinin bu ülkede yaptıkları hakkındaki hakikati gözler önüne sermektedir. Hepsinden daha trajik olan ise Amerikan Sİyonizm liderliğinin tepesi Begin’in çabalarına karşı yürütülecek kampanyayı ve Begin’e verilecek destekten dolayı İsrail’in başına gelebilecek tehlikeleri kendi seçmenlerine duyurmayı bile reddetti.

Aşağıda imzası olanlar, Begin ve partisi hakkındaki göze çarpan birkaç gerçeği kamuoyuna açıklamak ve bundan kaygı duyan herkese, faşizmin bu yeni veçhesini desteklememelerini tavsiye etmek amacıyla, bu metni imza altına aldılar.

Çeviren: Şadi İDEM

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...