24.08.2006

Akdeniz Tropikleşiyor mu?


Zehirli algler ve denizanası sayısındaki patlama, bu yaz İtalya ve İspanya'da pek çok turistik sahilde denize girilmesinin yasaklanmasına yol açtı. Patlamaya küresel ısınma, kirlilik veya aşırı avlanmanın yol açtığı sanılıyor.
Akdeniz'in pek çok bölgesinde yüzey suyu sıcaklığı, 29 dereceye ulaştı. Uzun yıllar ortalamasının 24-27 derece olduğunu hatırlatan uzmanlar, bunu 'Akdeniz'in tropikleşmesi' olarak yorumladı. Akdeniz Bilim Komisyonu da Akdeniz sularında, buraya özgü olmayan 500 yeni tür canlı keşfedildiğini açıkladı. Deride kaşıntı ve solunum problemlerine yol açan (ostreopsis ovata) türü alglerin de Güney Pasifik'e özgü olduğu, ancak gemilerin sintine sularıyla Akdeniz'e taşınıp yerleştiği belirtildi. Alaska sularında Güney Amerika 'yerlisi' bir kalamar türüne rastlanması da küresel ısınma tartışmalarını hızlandırdı.
Kimi uzmanlar İtalya ve İspanya'da alglerle 'pelagia noctiluca' türü denizanası patlamasının, bu canlıların doğal düşmanları ton balığı ve kaplumbağa nüfusunun, aşırı avlanmayla azalmasıyla da ilintili olduğunu düşünüyor.
Son olarak deniz sularına karışan fosfat ve potasyum yüklü evsel ve tarımsal atıklarla, bu tür canlıları kıyılardan uzak tutan nehirlerin suyunun cılızlaşması da olası nedenler arasında yer aldı. (Reuters, ap)
Radikal

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...