9.08.2006

Kuş Gribi Uyarısı / Endonezya'da 2 Kişi Daha Yaşamını Yitirdi


Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de bugüne kadar üç kişinin ölümüne yol açan kuş gribi için bu kez erken uyarıda bulundu: "Sonbahar ve kış aylarında salgın bekliyoruz. Hastalığın insandan insana geçme ihtimali çok kuvvetli."
Geçen sonbahar ve kış aylarında kuş gribine karşı yeterli önlemleri almadığı gerekçesiyle eleştirilen Sağlık Bakanlığı, bu yıl erken harekete geçti. Bakanlık bir genelge yayımlayarak bütün valilikler ve il sağlık müdürlüklerinden 18 Ağustos'a kadar hazırladıkları planları bakanlığa göndermeleri istendi.
16 Haziran 2006'da yayımlanan genelgede, gribin her yıl sonbahar ve kış dönemlerinde salgınlar yapan ve oldukça bulaşıcı bir hastalık olduğu anımsatıldı. H5N1 virüsünün değişim geçirerek 'çok kuvvetli bir ihtimalle yeni bir insan virüsünün oluşumuna ve büyük bir salgına neden olabileceği' belirtilen genelgede, şöyle denildi:
"İnsandan insana bulaşabilen yeni bir kuş gribi virüsü tipinin oluşabilmesi için uygun altyapınının bulunduğu bilim adamlarınca da kabul edilmektedir. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere bütün kuruluşlar, ülkelerin yaklaşan bir salgın tehlikesine karşı hazırlıklı olmasını önermektedir. Sağlık Bakanlığı muhtemel bir grip salgınını Ulusal Kriz Yönetim Sistemi'nin kullanılmasını gerektirecek kadar önemli bir durum olarak değerlendirmektedir."
Genelge, tüm bakanlıkların yanı sıra Cumhurbaşkanığı Genel Sekreterliği, TBMM, Başbakanlık, Genelkurmay, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na gönderildi.

Endonezya'da Kuş Gribi 2 Kişiyi Daha Öldürdü
Endonezya Sağlık Bakanlığı, kuş gribine yakalanan iki gencin daha öldüğünü açıkladı.

16 yaşlarındaki biri erkek diğeri kız iki gençten alınan örnekler, laboratuarda incelenmek üzere Amerika’ya gönderildi.

Son ölümlerle Endonezya’da kuş gribinden hayatını kaybedenlerin sayısı 44’e yükseldi.

Son iki olay, Dünya Sağlık Örgütü tarafından doğrulanırsa Endonezya, kuş gribinin yolaçtığı ölümlerin sayısı açısından Vietnam’ı geride bırakacak.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...