24.08.2006

Şirketlerin Yeni Kâr Kapısı : SU!

Dünyada yaşanan iklim değişiklikleri sonucu kuraklık tehlikesi artarken su kaynakları da her zamankinden daha fazla önem kazanıyor.
Bazı analistlere göre su, gelecekte petrol kadar önemli hale gelecek ve hatta alternatifsiz olmasından dolayı petrolden çok daha önemli olacak. Suyun şimdiden büyük önem kazanması bu değerli sıvıyı şirketler açısından önemli bir ticari unsura dönüştürüyor. Artık iş dünyası petrolün yanı sıra sudan da para kazanabileceğinin bilincine varmış bulunuyor.

Analistlerin tahminlerine göre, su ekipmanları ve hizmetleri dünyada 400 milyar dolarlık bir pazar oluşturuyor. Yalnızca ABD'de 2010 yılına kadar su pazarının en az 150 milyar dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Sektör uzmanları da su sektörünün şirketlere önemli büyüme fırsatları sunduğunu ifade ediyorlar.

Sektörde faaliyet gösteren Dow Water Solutions'ın Genel Müdürü Ian Barbour yaptığı açıklamada, dünyada kent nüfusunun gittikçe artmasına paralel olarak su ihtiyacının da arttığını, kendilerinin de su kaynaklarına önemli yatırımlar yaptıklarını belirtti.

Ancak suya yatırım yapan yalnızca Dow Water değil. Geçen ay General Electric (GE) Enerji Finans Hizmetleri ilk kez suya yatırım kararı alarak, Atlanta'daki bir atık suyu geri kazanma tesisine 18 milyon dolar yatırım yapacaklarını açıkladı. Grup ayrıca şimdiye kadar 4 su şirketi satın aldı; bunlar arasında Betz Dearborn, Osmonics, Ionics ve ultra filtrasyon membranlarını üreten Zenon Environmental Systems bulunuyor. GE'nin rakiplerinden Alman Siemens de suyun önemini kavrayan kuruluşlardan. Siemens 2004 yılında US Filter'ı yaklaşık 1 milyar dolara satın alırken, su sektöründe faaliyet gösteren altı küçük şirketi daha bünyesine kattı. Suyla yalnızca GE, Siemens gibi şirketler değil kimya kuruluşları da ilgileniyorlar. 20 yıldır su arıtma işlemi için su yumuşatıcı reçine ve membran üreten Dow, Çinli Zhejiang Omex Environmental Engineering'i geçen ay satın aldı.

Gözler su kıtlığı çeken Ortadoğu pazarında

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun tahminlerine göre, su tüketimi bu hızla devam ederse dünya üzerinde 2025 yılında 7.9 milyar insandan 5 milyarı su kaynaklarının kıt olduğu bölgelerde yaşayacak.

Su kıtlığı çeken bölgelerin başında ise Ortadoğu geliyor. Dünya Bankası, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 5'inin yaşadığı Ortadoğu'nun petrol bakımından çok zengin olmasına rağmen yenilenebilir su kaynaklarının yüzde 1'inden daha azını içerdiğine dikkat çekiyor. Bu durum da Ortadoğu'yu su sektörü açısından önemli bir pazara dönüştürüyor. Ortadoğu'nun petrolünün yanı sıra kıt su kaynakları da uluslararası politik çıkar çatışmalarının merkezinde yer alıyor. Siemens kısa süre önce, İsrail'deki kıt su kaynaklarının yeniden kullanımını sağlayacak teknolojiler geliştirmek amacıyla İsrail'in en büyük su kuruluşu olan Mekerot'u satın aldı. Ayrıca Çin ve Rusya gibi hızla sanayileşen ülkeler de Batılı su şirketleri açısından cazip bir pazar.

ABD'li su arıtma kuruluşu Nalco'nun yöneticilerinden William Roe'ya göre de, Çin ve Rusya'da hızla yaygınlaşan sanayi kompleksleri için suyun etkin bir şekilde kullanımı büyük önem taşıyor.
Kaynak : Referans Gazetesi

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...