3.03.2008

Kimyasallar erkek kuşu ‘dişileştirdi’ (Pollution forces birds to sing a new tune)

Cinsiyet bozukluğuna yol açan kimyasalların, erkek kuşların, dişi kuşlar gibi şakımasına yol açtığı saptandı.

İngiltere’de yapılan bir araştırma, kuşların cinsiyet özelliklerinin, belirli kimyasallar tarafından bozulabildiğini ortaya koydu.

Cardiff Üniversitesi’nde yürütülen araştırmada, bilim adamları, kadınlık hormonu olan östrojenin besin zincirine etkisi olduğunu ve vahşi kuşların davranışlarında farklılıkları yol açtığını kanıtladı.

Bilim adamları, insan atıklarındaki östrojenin, kanalizasyonlarda yem arayan sığırcıklar üzerindeki etkisini inceledi.

Araştırmaya göre, östrojene maruz kalan erkek sığırcıkların beyinlerindeki ‘yüksek ses merkezi’ büyüyor. Erkek sığırcıklar, tıpkı dişileri gibi, daha fazla ve daha karmaşık şarkılar şakıyorlar.

Sığırcıkların şakıması, çiftleşme ritüellerinin de bir parçası. Araştırma sürpriz bir şekilde dişi sığırcıkların, hormonlar yüzünden ‘efemineleşmiş’ erkek sığırcıkları daha fazla tercih ettiğini de gösterdi.

Araştırma, östrojenin kuşların üremesi üzerindeki etkisini kapsamıyor; ancak daha önce de doğum kontrol haplarıyla alınan sentetik östrojen kanalizasyona karıştığında, balıklarda cinsiyet değişikliğine neden olduğu ve erkeklerinin de ürediği ispatlanmıştı.

Kanalizasyon yoluyla östrojen etkisine sahip deterjanlar, böcek ilaçları, metaller ve kozmetikler, doğaya karışıyor.
[Ntvmsnbc]

Pollution forces birds to sing a new tune
London: A new study reveals that male wild birds exposed to pollution develop more complex songs, preferred by the females, though they show reduced immunity.

Katherine Buchanan and her colleagues at Cardiff University came to this conclusion after studying male European starlings (Sturnus vulgaris) foraging at a sewage treatment works in southwestern Britain.

Analysing earthworms that constituted their prey, the researchers found that birds exposed to greater pollution developed longer and more complex songs compared to a control group male birds.

Specifically, birds dosed with the complete spectrum of endocrine disrupting chemicals found in their prey spent a longer time singing, producing more complex songs, a sexually selected trait instrumental in attracting females for reproduction.

Read More : Sify News

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...