12.03.2008

Gölcük yanardağı hareketlenebilir

Prof. Dr. Nevzat Özgür, Gölcük Yanardağı'nın genç bir yanardağ olduğunu ve yeniden hareketlenebileceği açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Nevzat Özgür, Gölcük Yanardağı üzerinde bir çalışma yaptıklarını ve rapor hazırladıklarını söyledi. Söz konusu genç volkanın, gelecekte tekrar büyük bir volkanik patlamaya neden olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Özgür, bu nedenle Gölcük'te hareketliliğin izlenmesi gerektiğini vurguladı. Gölcük Yanardağı'nın, Isparta ve çevresinde yaklaşık 5 milyon yıldan beri var olduğuna işaret eden Prof. Dr. Özgür, ilk patlamanın 5 milyon yıl önce, sonraki patlamanın ise 200 bin yıl önce olduğunu, bu tarihi de radyoaktif yaş tayinlerinde kayaçlardan belirlediklerini söyledi.

Yanardağın, en son 24 bin yıl önce aktif olduğunu bildiren Prof. Dr. Özgür, aktifliğin neticesi olarak Gölcük yöresinde iki küçük tepe oluştuğunu belirtti.

"TEDBİR İÇİN HAREKETLER İZLENMELİ"
Gölcük Yanardağı'nın genç bir yanardağ olduğunu ve yeniden hareketlenebileceğini ifade eden Prof. Dr. Özgür, volkandaki olası hareketliliğin izlenmesi ve erken uyarı sistemlerinin oluşturulması gerektiğini savundu.

Prof. Dr. Özgür, bölgeye jeofiziksel aletler yerleştirilmesi, sismik ölçümler yapılmasının yararlı olacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Gaz çıkış yerlerinde, gaz içerikleri ölçülebilmeli. Bazı su kaynakları, yer altı suları izlenmeli. Yanardağın harekete geçmesi durumunda dağ, bin ile bin 250 derece arasında akıcı hale gelecektir. Volkandan çıkacak lavlar Isparta'yı kapsayacaktır. Gölcük volkanik aktivitesinin yaklaşık olarak 24 bin yıl önce sona erdiği, ancak püskürme olaylarını kapsayan sürecin oldukça uzun ve kompleks olduğu görülmektedir. Şu anda Gölcük volkanizması suskun bir dönemde olup genç tefralar (volkanik parçalar) üzerine kurulu. Isparta şehrinin gelecekte tekrar büyük bir volkanik zarara maruz kalacağı şüphesizdir."
[Haber 1]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...