7.03.2008

Ege'de Şiddetli Kuraklık Kapıda!

DSİ 21. Bölge Müdürü İndap, barajların doluluk oranlarının, şiddetli kuraklığın yaşandığı geçen yılki seviyesinde olduğunu açıkladı.

Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle barajların doluluk oranlarının istenen seviyeye ulaşmadığını anımsatarak, sorumluluk sahasındaki barajların toplam su depolama kapasitesinin yaklaşık 2 milyar metreküp olduğunu, bu oranın yaklaşık 1 milyar 300 milyon metreküp olması halinde, Aydın, Denizli ve Muğla’da su sorununun yaşanmayacağını kaydetti.

Hayatımızda artık bol suyun olmadığını, çiftçiler başta olmak üzere herkesin bu duruma alışması gerektiğini kaydeden İndap, şunları söyledi:

“3 Mart itibariyle Işıklı Gölü Barajında geçen yılın aynı döneminde yüzde 60 olan doluluk oranı yüzde 56’ya, Adıgüzel Barajında yüzde 21 olan doluluk oranı yüzde 19’a, Topçam Barajında ise yüzde 33 olan oran yüzde 31’e düşmüştür. Bunun yanında bazı barajların doluluk oranları geçen yılın aynı dönemine göre artmış olsa da bunlar çok küçük artışlardır. Mumcular Barajında geçen yıl yüzde 29 olan doluluk oranı, yüzde 34’e çıkarken, Gökpınar Barajındaki doluluk oranı yüzde 58’le geçen yılki seviyesinde kalmıştır. Bu artışlarla ihtiyacın karşılanması mümkün değildir. Üzülerek söylüyorum ama geçen seneki tablo ile karşı karşıyayız.”

EKİM-ARALIK AYLARINDA YAĞIŞ DÜŞTÜ
Aydın Meteoroloji Müdürü Mustafa Yılmaz da, küresel ısınmaya bağlı olarak yağış rejimlerinin değişmeye başladığını belirterek, Ege Bölgesine önceki yıllarda yağışların uzun süreli ve bol miktarda yağdığını, son bir kaç yıldır ise bu durumun bol miktarda ama kısa süre olarak değiştiğini söyledi.

Geçen yıl Aydın için özellikle yaz aylarının kurak geçtiğini bildiren Yılmaz, “Kurak bir yaz geçirmemize rağmen yıl içinde toplam 630 kilogram yağış alarak, uzun yılların yıllık ortalaması olan 635 kilogramı yakaladık. Kuraklığa rağmen yıllık yağış ortalamasını yakalamamızda 15 Ekim - 15 Aralık dönemindeki yağışlar etkili oldu. Bu dönemde 470 kilogram ile normalde 8 ayda aldığımız yağışı iki ayda almış olduk. O yağışlar olmasaydı bugün çok ciddi kuraklık yaşıyor olacaktık” dedi.

Ege bölgesinin kıyı kesimlerinin en çok yağış aldığı dönemin Ocak ayı olduğunu bildiren Yılmaz, şöyle devam etti:

“Aydın ve çevresinin uzun yıllar Ocak ayı yağış ortalaması 110 kilogram. Ama biz bu yılın Ocak ayında 26 kilogram yağış alabildik. Yine uzun yıllar şubat ayı ortalamamız 95 kilogram ölçülürken, biz geçen ay sadece 20 kilogram yağış alabildik. Bölgemizin yağış rejimini de göz önünde bulundurursak bundan sonraki ayların çok yağışlı geçeceğini söyleyemeyiz. Mart ayından itibaren Aydın’daki yağış rejimi lokal bir karaktere bürünüyor. Bu aydan sonra havadaki yükselmenin de etkisiyle yağış daha iç kesimlere yağıyor. Bu nedenle yaz ayları yaklaştıkça bölgemizin yağış alma ihtimali de azalıyor. Şimdiye kadar yetersiz aldığımız yağışlar nedeniyle bölgemizde etkili bir kuraklığın yaşanması bu yıl da söz konusu.”
[Ntvmsnbc]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...