29.02.2008

İstanbul'un tsunami haritası


Olası bir depremin İstanbul'un hangi kıyılarında, hangi boyutta tsunamiye neden olabileceği, hazırlanan "Tsunami Haritası" ile ortaya çıkarıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü'nün 18 milyon YTL'ye Japon OYO International Corporation firmasına ihale ettiği araştırmanın sonucunda, tsunaminin İstanbul'un doğu kıyılarında daha etkili olacağı ortaya çıktı.

Marmara Denizi kıyılarını kapsayan 182 km.'lik alanda sürdürülen çalışmada, İstanbul'un doğu kıyılarında beklenen dalga yüksekliklerinin 4.71 ila 5.56 metre arasında olacağı hesaplandı. Tsunaminin en etkili olacağı yerler ise Adalar, Maltepe, Kartal ve Bostancı. Dalgaların kıyıya erişme zamanının 8 dakika, kıyılarda ilerleme mesafesinin ise 50-150 metre arasında olması bekleniyor.Çalışmalar sırasında hasar düzeyleri ile ilgili 49 ayrı senaryo da üretildi.

Tsunami araştırmasına Kandilli Rasathanesi, Boğaziçi, İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi uzmanları danışmanlık yaptı. En riskli yer Adalar.

Bu, İstanbul için bir tsunami uyarısıdır


Marmara'da olası bir deprem sonrası tsunami olur-olmaz tartışması ne yazık ki karamsar bir tablo ile noktalandı: "Evet 5.5 metrelik dev dalgalar kıyıları vurabilir."

DOĞAL AFET
17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremleriyle yaşanan facianın ardından doğal afetler gündemden düşmedi. 2004 sonunda Endonezya ve Hindistan kıyılarını vuran tsunami faciası, Türkiye'de "Marmara'da da olur mu?" tartışmasını alevlendirmişti. Bilim insanları Marmara'da tsunami konusunda hemfikir olmasa da İstanbul Büyükşehir Belediyesi 18 milyon YTL harcayarak Japon OYO International Corporation'a "Tsunami haritası" hazırlattı.

1 YILDA 130 KM. SONDAJ
Bir yıl süren çalışmada toplam 182 kilometrekare alanda 130 kilometrelik sondaj yapıldı. Çalışmalar sırasında, Marmara Denizi'ndeki olası tsunami riskini ve neden olabileceği hasar düzeyini hesaplamak; önlem geliştirilmesini sağlamak amacıyla 49 ayrı senaryo gözden geçirildi.
Araştırma sonucunda deprem ve sonrasında heyelan ile oluşacak tsunaminin, kıyılarda oluşturacağı dalga yüksekliği 4.71-5.56 metre arasında olacağı saptandı. En yüksek dalganın ulaşacağı kıyı bandı ise kentin doğusunda 10 kilometrelik kıyı çizgisi olacak. Dalganın kıyılara erişme zamanı sekiz dakika, kıyılarda ilerleme mesafesi 50-150 metre arasında olacak.
Haritaya göre, tsunaminin en fazla etkili olacağı yerler arasında Adalar, Maltepe, Kartal ve Bostancı sahilleri başta geliyor.
[Haber 1]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...