11.03.2008

Su ve buğday krizi: Soğuk Savaş kapıda

Aşağıdaki haber, "iyibilgi.com" sitesinden alınmıştır, yorum içermektedir.. sorumluluk yazara aittir. (K.M)

ABD Hububat Borsası’ndaki ani yükselişle başlayan son tango, Çin’den Türkiye’ye uzanan ‘buğday operasyonu’ ve Edirne’deki ‘küresel su çetesi’ ile ayyuka çıktı. AB’nin açıkladığı rapor, iyibilgi’nin çığlığını doğruladı. Ama ne yazık ki dahası da var…

Avrupa Birliği Dış Politika Sorumlusu Javier Solana ile Avrupa Komisyonu’nun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner’in hazırladıkları ‘küresel ısınma’ raporu, iyibilgi’nin birkaç gündür yaptığı haberleri bütünledi.

Son birkaç hafta içinde iyibilgi sayfalarında küresel buğday krizi ve Türkiye’deki su operasyonu üzerine haber ve analizler okuyorsunuz.

Amerikan Hububat Borsası’nda buğday fiyatının artışı ile başlayan son tango, önce Türk ziraatçılarının ‘Buğdayımız bitti’ müjdesi (!) ile ardından da Edirne’deki Dede operasyonu ile Türkiye’de sesini duyurdu.

Hadisenin Uzakdoğu ve Çin ayağı da var ama ona burada girmeyelim. Bahsi geçen haberleri Acil Bilgi ve Uzman Bilgi başlıklı özel dosyalar bölümünde bulabilirsiniz.

Solana’nın açıklamaları üzerinden devam edelim. Solana’nın kaleme aldığı ve yeni bir ‘Soğuk Savaş’ uyarısı yapan rapor, önümüzdeki Perşembe günü başlayacak iki günlük AB Zirvesi’nde ele alınacak. Belgede, Kuzey Kutbu’ndaki buzulların erimesiyle bölgedeki jeo-stratejik dinamiklerin değişeceği öngörüsünde bulunuluyor.

Kuzey Kutbu’ndaki enerji kaynakları için çıkabilecek bir çatışmaya Rusya, ABD, Norveç, Kanada ve Danimarka’nın dahil olacağı dile getiriliyor.

ORTADOĞU’DA SU ALARMI

Uzakları bir kenara bırakıp gelelim bizim topraklara. Rapor, Ortadoğu’da su kaynakları konusunda alarm veriyor. Raporda; Türkiye, Irak, Suriye ve Suudi Arabistan’da su kaynaklarında beklenen önemli düşüşlerin, stratejik açıdan hayati önem taşıyan bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracağı uyarısı yapılıyor. Halen Arap dünyasının üçte ikisinin su tüketiminde dışa bağımlı olduğunu anımsatan rapor, bu yüzyılın içerisinde İsrail’de yüzde 60 azalabileceği savunuyor.

Buraya bir parantez açalım. İsrail’in suyu tükeniyor! Peki, İsrail, ihtiyacı olan suyu nereden bulacak? İhtimallerin başında Türkiye geliyor. Peki, bunu nasıl yapacak?

Dünkü ‘Alarm! Türkiye’nin suyu yabancılara satılıyor’ haberini hatırlayın. Turgut Özal’ın oğlu ve belediye başkanının da içinde olduğu tezgâhın, Edirne’deki suyu yabancılara satmak için 90 milyar dolarlık operasyonu nasıl yönettiklerini anımsayın.

Raporu okumaya devam edelim. Küresel ısınma sonucunda ‘kitlesel göçler’in meydana gelebileceğini belirten rapor, Avrupa’nın güvenliği için kritik önem taşıyan bölgelerin (Türkiye-Ortadoğu hattı) istikrasızlaşabileceği, siyasetin radikalleşebileceğine dikkat çekti.

Rapora göre tehdit altındaki bölgeler Ortadoğu, Afrika, Latin Amerika, Orta Asya ve Güney Asya.

BUĞDAYIMIZ BİTTİ!

Şimdi… Şimdi zurnanın son deliği olan Türkiye’ye, hadisenin bizle doğrudan ilgili olan kısmına gelelim. Hiç hamasete kapılmadan eldeki veriler üzerinden son sözümüzü söyleyelim.

Türkiye’nin 1 yıllık buğday ihtiyacı 20 milyon ton. Ülkemizde geçen sene 15.5 milyon ton üretildi. Bu sene beklenen rakam; -kimi hüsnüzan içindeki ziraat odası başkanlarının iyi niyetli açıklamalarını bir kenara bırakıp gerçekçi olursak- 14.5 milyon ton! Buğday açığımız bu yıl daha da artıyor.

Buğday meselesini öbür cebimizde bekletmeye alıp su hadisesi üzerinden devam edelim. Özal’ın oğlunun sorgusunda verdiği ifadeler, insanı dehşete düşürüyor.

Özal, Türkiye’de 3 bin belediyenin suyun imtiyaz hakkını satacağını, bunun piyasada 90 milyar dolarlık bir pasta yarattığını anlattı. Mealen, 3 bin belediye, kasasını doldurmak için şehirlerindeki suyu yabancılara satmak için düğmeye bastı.

ÇEVRE VE TARIM BAKANLARINA AÇIK ÇAĞRI

Eski İSKİ Genel Müdürü, bugünkü Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na iyibilgi’den açık çağrı: Sayın Eroğlu, suyumuzu bu topraklarda yaşamayan, bu toprakları tanımayan küresel sermayeye sattırmayın.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’e iyibilgi’den açık çağrı: verimli ziraat için bugüne kadar yaptıklarınızı ve yapamadıklarınızı bir kenara koyalım. Lütfen, Türk insanı açlığa mahkûm olmadan önce modern tarım için ‘gerçek adımlar’ atın.

Kendi karnını bile doyuramayan, mahvolmuş durumdaki Türk çiftçisine kulak verin. Onlara balık vermek yerine balık tutmayı öğretin!

www.iyibilgi.com özel Ömer Çakkal

[Kaynak]

Konuyla İlgili Diğer İyiBilgi.Com Haberleri ;
Sarı Alarm! Ekmek Yok Pasta Yiyeceksiniz
'Buğday operasyonu' başladı!
Buğday Operasyonu Türkiye'yi Vurdu!

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...