25.03.2008

Küresel Isınma Türkiye Raporu : Küresel Isınma Türkiye'yi Nasıl Etkileyecek?

Meterolojinin ilk kez hazırlattığı küresel ısınmanın Türkiye'ye nasıl etkileyeceğine ilişkin rapor iç açıcı değil.

2070’lere gelindiğinde Türkiye’de sıcaklık 6 derece artacak. Yağışlar yüzde 40 azalacak. Tüm bunlar önemli oranda su sıkıntısı doğuracak

DÜN başlayan 4. Atmosfer Bilimleri Sempozyumu’nda açıklanacak araştırmalardan biri de “Türkiye için İklim Öngörüleri” adını taşıyor. İklim değişikliğinin 2070’taki Türkiye’ye etkilerini saptamaya çalışan araştırmayı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne bağlı “Araştırma ve Bilgi İşlem Dairesi Araştırma Şube Başkanlığı” yaptı. Çalışmada, dünyanın en kötümser ikinci modeli olarak bilinen ve İngiltere Meteoroloji Servisi “Hadley İklim ve Araştırma Merkezi” tarafından geliştirilen Precis Bölgesel İklim Modeli kullanıldı. Buna göre Türkiye, Akdeniz Havzası’nda yer aldığı için iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkeler arasında yer alıyor. 1905-2005 arasında yapılan ölçümlere göre Türkiye’deki hava sıcaklığı 99 yıl içinde ortalama 0.74 derece arttı. Son araştırmaya göre 2070’te Türkiye’deki sıcaklıklar ortalama 6 derece artacak. 1905-2005 ile 2006-2070 dönemi karşılaştırıldığında sıcaklık 8 kat artmış olacak.

BATI KAVRULACAK

Batıya gidildikçe sıcaklık artışı daha fazla olacak. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde artış 4-5 derece olacakken, İç Ege, Göller Bölgesi ve Batı Karadeniz’de artış 6-7 derece olarak saptanacak. Ayrıca yaz aylarında 8 dereceyi bulan maksimum artışlar görülecek. Batıdan doğuya gidildikçe kış aylarındaki sıcaklık ortalamalarının arttığı saptanacak. Sıcaklık artışı batı bölgelerinde 3-4 derece olarak gözlenirken, doğuda ise artış 4-6 derece olacak. Sıcaklıklar artarken yağışlarda ise azalma gözlenecek. Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz’de yüzde 5’lik bir azalma beklenirken, Ege’de bu oranın yüzde 40’a çıkacağı öngörülüyor. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde yağışlar ülke genelinde azalacak.

Araştırmanın sonuç bölümünde ise özellikle kar kalınlığının düşeceği ifade ediliyor: “Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz’de kar kalınlıklarında 300 mm azalma olacak. Bu sonucun bölgedeki su havzalarının beslenmesine ciddi oranda olumsuz yansımaları olacak. Yağıştaki azalma ve sıcaklıktaki artışa paralel olarak buharlaşmadaki artış sonucunda, su kaybı da artacak.”

VATAN

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...