25.03.2008

Türkiye'de Lodosun Etkisi : 115 Çatı Uçtu

Türkiye'nin batı bölgelerinde etkili olan lodos, çatıları uçurdu, gemileri sürükledi, vapur seferlerini aksattı. Uludağ'da kar yağışı başlarken, İstanbul'da 115 binanın çatısı uçtu.

YURDUN batısında zaman zaman hızı 100 kilometreye ulaşan lodos hayatı felç etti. Özelikle Marmara ve Ege’de deniz ulaşımı durdu. Kuşadası’nda bir turist gemisi ile Kocaeli’nde yapımı süren bir tanker sürüklendi. İstanbul, Kocaeli, Bolu, Bursa’da yüzlerce evin çatıları uçtu, elektrik direkleri devrildi, enerji nakil hatları koptu.

Aydın’ın Kuşadası Limanı’na dün sabah saatlerinde 2008 sezonunun ilk seferini gerçekleştirmek üzere gelen Bahama bayraklı 1200 yolculu Sky Wonder, körfezdeki fırtınanın etkisini artırmasıyla sürüklenmeye başladı. İki römorkörün de devreye girdiği çalışmalara rağmen, Setur Yat Limanı’na doğru sürüklenen gemi üst üste demir atarak durabildi.

Kocaeli’nde 64 kilometreye ulaşan fırtına yüzünden yapımı süren ’Nilüfer Sultan’ adlı tanker saat 02.30 sıralarında, halatlarının kopması sonucu sürüklenerek Kocaeli Fuar alanı yakınlarında karaya oturdu. Gebze ile Yalova arasındaki Eskihisar-Topçular feribot seferleri ise iptal edildi.

Çanakkale Boğazı ve Kuzey Ege Denizi’nde de etkili olan şiddetli lodos deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor. Bozcaada-Geyikli arasındaki seferler lodos nedeniyle yapılamıyor. Marmara Denizi’nde şiddetli fırtına nedeniyle, yerli ve yabancı bandıralı 61 şilep ve tanker, Tekirdağ’ın Şarköy Limanı’na sığındı.

Bolu’da fırtına nedeniyle çok sayıda ev ve iş yeri ile Toplu Konut İdaresi’nce Kalıcı Konutlar mevkisinde yapımı devam eden ilköğretim okulu binasının çatısı uçtu.

Bursa’da Uludağ’da kar yağışı başladı. Hava sıcaklığının eksi 2 dereceye düştüğü Uludağ’ın, 28 Mart Cuma günü yine yağışlı havanın etkisine girmesinin beklendiğini ifade eden yetkililer, bölgede etkili olan sisin, görüş mesafesini 300 metreye kadar düşürdüğünü kaydetti. DHA

Bir saatte yaktı, yıktı

İstanbul’da önceki gece bir saat etkili olan şiddetli lodos hayatı felç etti. Binaların çatıları uçtu, Çamlıca’da 100 metrelik radyo vericisi devrildi. Kopan elektrik telleri bazı binalarda yangın çıkmasına neden oldu. Birçok semtte elektrik kesildi. Lodosun hızı, saatte Ömerli’de 101, Büyükada’da 75 ve Kağıthane’de 66 kilometreye ulaştı.

Lodos en çok Fatih, Çengelköy, Kartal, Bakırköy, Maltepe, Bağcılar, Sultanbeyli ve Sefaköy’de etkili oldu. Toplam 115 binanın çatısı uçtu, 11 ağaç devrildi. Yağmurun da etkisiyle kentte 47 trafik kazası oldu. Lodos, günün ilk saatlerinde de etkiliydi. Deniz otobüsü seferleri yapılamadı

HÜRRİYET

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...