20.05.2007

Petrol Doruğu, şimdi?



Veriler, Birleşik Devletler Enerji Bakanlığı'nın Enerji Bilgi Dairesi'nin (EIA) bu hafta başında Küresel Petrol Üretimi üzerine yayımladığı raporundan alınmıştır. Siyah noktalar excel'de elde edilen küresel petrol üretim değerleridir.

Üretim değer ölçüsü hatasını hesaba katmak için, %1'lik bir dağılım gösteren hata sütunları ekledim. Ayrıca ortalama eğimi göstermek için iki terimli uygun regresyon eğrisi ekledim.

Petrol üretiminin düz bir yüzeye ulaştığı oldukça belli. Petrol stoğundaki büyüme durmuş gözüküyor.

Eğriyi iki yıla yayarak, 2008 Aralık itibariyle, dünya petrol üretiminin yalnızca günde 82 milyon varil olacağını buluyoruz. Bu, dünyanın petrol doruğuna, küresel petrol üretiminin tarihteki en yüksek seviyesine ulaşmış olabileceğini belirtir.

İki yıl önce benzer veriye bakanlar için, yıllık %4'lük bir stok büyüme oranı gösterecekti. %4'lük oranla, küresel petrol üretimi şuanda 93 mbpd 'e olaşacaktı.

Fazladan iki yıllık veri ile, yaklaşık %2'lik büyüme oranı izdüşümü iyimser olacaktır. Dünya 93 mbpd'lük seviyeye hiçbir şekilde yakın değil. Üretimin yakın zamanda bu seviyeye ulaşması olasılık dışı gözüküyor. Gerçekte, eğim, stoğun 90 mbpd'lik bir seviyeye çıkartılması için keskin bir dönüş yapmak zorunda.

Küresel petrol üretimi birkaç yıl önceki izdüşümlerinden yaklaşık 8 mbpd daha az. Bu büyük düşük enerji stoğundaki ana değişimleri ifade eder. Yeni bir paradigmadır, büyümenin sonunu haber verenlerden bir tanesi.

Son birkaç yıldaki petrol fiyatlarındaki artış, petrol stoğunun petrol fiyatlarını sabit tutmaya yetecek kadar hızlı bir şekilde artma yetersizliğinden kaynaklanıyor. Petrol stoğunun büyümedeki başarısızlığından bu yana, artan şey petrolün fiyatıdır. Bu, gaz fiyatında da artışa sebep olmuştur.

Küresel petrol stoğunun büyümesindeki bu yok oluş, kesinlikle petrolün doruğa ulaştığında görülebilecek bir şeydir. Eğer şimdi petrol doruğu değilse, ve petrol üretimi birgün 86 veya 87 mbpd 'e ulaşırsa bile, dünyanın şuan petrol doruğu döneminde olduğu hâlâ oldukça olasıdır.

Bu veri önümüzdeki ana değişimlerin erken göstergesi olabilir.

[Kaynak]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...