15.05.2007

Ankara'nın 200 gün yetecek suyu kaldı

Gökçek, Ankara'ya içme ve kullanma suyu sağlayan barajlarda 140 milyon metreküp su rezervi kaldığını, çok zor durumda kullanılmak üzere de 100 milyon metreküplük ölü hacim bulunduğunu belirtti.

ANKARA - Başkentin sadece 200 günlük suyu kalırken Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankaralılara, altı ay içinde kentin 15 yıllık su ihtiyacını karşılama sözü verdi. Gökçek, Kızılırmak suyunu bu kış kente ulaştıracaklarını söyledi.

Gökçek, Ankara'ya içme ve kullanma suyu sağlayan barajlarda 140 milyon metreküp su rezervi kaldığını, çok zor durumda kullanılmak üzere de 100 milyon metreküplük ölü hacim bulunduğunu belirtti. Kuyulardan da Ankara'nın günlük tüketiminin yaklaşık yüzde 10'u tutarında su çekilebildiğini kaydeden Gökçek, yaz aylarında Ankara'nın günlük su tüketiminin 1 milyon metreküp civarında olduğunu, günde 350 bin metreküp suyun da buharlaştığını anlattı. Gökçek, sonuç olarak Ankara'nın yaklaşık 200 günlük su rezervi kaldığını söyledi.

Ankara'nın su sorununu kesin olarak çözmek için hem Kızılırmak, hem Bolu Gerede'den su getirmek gerektiğinin hesaplandığını ifade eden Gökçek, Kızılırmak suyunu Ankara'ya 60 kilometre mesafedeki Kesikköprü'den getirme çalışmaları hakkında bilgi verdi:

"Kızılırmak suyu, 125 km.'lik boru hattıyla İvedik'teki su arıtma tesislerine ulaştırılacak. İnşaat çalışmaları süren boru hattıyla ilgili yakında motor ve pompa istasyonu ihaleleri de yapılacak. Su, altı ay içinde ulaşacak. İki projenin maliyeti 700 milyon dolar."

[Radikal]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...