10.05.2007

Çamaltı Tuzlası elden gidiyor

ENGİN YAVUZ İZMİR
Gediz Nehri'nin Çiğli Sasalı yakınlarında denize döküldüğü deltanın uç kısmında yer alan ve ilk olarak 1800'lü yıllarda tuz çıkarıldığı belirtilen Tekel'in Çamaltı Tuzlası da özelleştiriliyor. Dünyanın en önemli su kuşu koruma ve üreme alanı olarak kabul edilen 5 bin hektar genişliğindeki Kuş Cenneti ile birlikte 8 bin hektarlık bir alanı kaplayan Çamaltı Tuzlası'nın özelleştirilmesi ile ilgili tüm işlemlerin tamamlandığı ve ihalenin önümüzdeki günlerde yapılacağı bildirildi.

'PEŞKEŞ ÇEKİLECEK'
Edinilen bilgilere göre, ilk olarak Makedonyalılar tarafından işletilen, 1863 yılında İtal-yanlar'a satılan ve son olarak 1933 yılında Tekel Genel Müdürlüğü'ne devredilen Çamaltı Tuzlası İşletmesi'nde yılda yaklaşık 500 bin ton tuz üretiliyor. Üretilen tuzun 250 bin tonu Aliağa'daki Petkim İşletme-si'ne satılırken, bir bölümü iç piyasaya veriliyor. Her yılın üretilen tuzun yüzde 35'i stok olarak kaldığı halde, işletmenin tuz satışından üç ayda elde ettiği gelirin 6 milyon dolar olduğu bildirildi.

Özelleştirme öncesinde tesislerde uzun süren bir inceleme yaparak rapor hazırlayan uzmanlardan biri, bu haliyle Çamaltı Tuzlası İşletmesi'nin peşkeş çekilmek istendiğini belirterek şu bilgileri verdi:

"Bugünlerde ihaleye çıkacaklar. Yaklaşık 8-10 milyon dolar bedelle bu tesisleri devralacak firma, aynı zamanda tuzlanın idari binalarıyla işçi lojmanlarının, tuz yıkama tesislerinin, Tekel'e ait 40 büyük tütün ambarının ve yaklaşık 30 bin dekarlık arazinin de sahibi olacak. İhale için para ödeyecek firma ödediği paranın 6 milyon dolarını zaten üç ayda geri alacak. Burası para kazanan bir yer, niye özelleştirilecek, benim mantığım bunu almıyor. Ancak duyumlarıma göre buraya talip olan firmaların öncelikli hedefi Alsancak Limanı için araziye geniş kontey-ner depolama alanları kurmak. Tekel'e ait büyük depoların da Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki firmalara kiralanacağını biliyoruz."

'BALIK ÇİFTLİKLERİ TAŞINSIN'
Çamaltı Tuzlası alanı içine konteyner depolama alanı kurulmasının doğal bütünlüğe hançer saplamak olacağını belirten İZSU Genel Müdürü İsmet Halim Gürsoy ise, bu bölgenin Doğal Yaşam Parkı, Kent Ormanı ve Kuş Cenneti ile bir bütünlük oluşturduğunu hatırlattı. Gürsoy, "Bu girişim aynı zamanda körfez koridoruna da darbe vuracak. Kuş beslenme alanı bundan zarar görecek" diye konuştu.

Bu bütünlüğü bozmadan bu alanı daha verimli değerlendirmenin de yolları bulunduğunu belirten İZSU Genel Müdürü Gürsoy şunları söyledi:

"Çevre ve Orman Bakanlığı balık çiftliklerine taşınmaları için 18 ay süre verdi ve bu sürenin önemli bir bölümü bitti. Çiftlik sahiplerinin bu süreyi uzatmak için uğraştıklarını duyuyoruz. Para kazandığı halde sektör kara tuzuna yöneldiği için verimliliği gün geçtikçe kaybedecek olan Çamaltı Tuzlası'nın işlerliğini sürdürmek için en uygun proje Türkiye sahillerindeki bütün balık çiftçliklerinin bu alana taşınmasıdır. Çamaltı Tuzla bölgesinin sahil kesiminde derinliği 1.5-2 metre olan toplam genişliği 2 bin dekara ulaşacak bölümünde, havuzların içinde yaklaşık 200 balık çiftçliği kurulabilir. Havuz içinde balık çiftliği kurulması hem denizin kirlenmesinin önüne geçecek, hem de bu bölgede en önemli gıdaları balık olan kuş varlığının yaşamını sürdürmesine katkıda bulunmuş olacak, hem de bu alanın bütünlüğü bozacak bazı girişimleri de şimdiden önlemiş olacaktır. Balık çiftlikleri doğal yapıyı da zenginleştirecektir."

30 bin flamingonun konak yeri
ÇAMALTI Tuzlası'nın 8 bin hektara ulaşan alanı içinde yer alan Kuş Cenneti, 250 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. 1982 yılında Su Kuşları Üreme ve Koruma Sahası olan ilan edilen bölgenin en önemli konukları, dünyada nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan flamingolar... Bölgede yaklaşık 30 bin flamingonun barındığı biliniyor. Ayrıca nesli tehlikede olan tepeli pelikanlar ile Ege'de çok az sayıda kaldığı bilinen yalıçapkını kuşu da bu alanda yaşıyor.

[Birgün]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...