Uzmanlar, bunun çok kaygı verici bir durum olduğunu çünkü bu durumda ısınmanın önceki hesaplamalardan daha hızlı ilerleyebileceğini söylüyor.
Uluslararası uzmanlardan oluşan bir ekibin dört yıl boyunca yaptığı araştırma saygın bilim dergisi Science'da yayımlandı.
Araştırma, Güney Kutbu'nda sera etkisi yaratan gazların birikmesi ve ozon tabakasındaki incelmenin neden olduğu hava akımları sonucu denizin karbon dioksiti soğurma yani emerek tutma kapasitesinin doyma noktasına geldiğini gösteriyor.
Bu da suda biriken karbondioksidin de açığa çıkması anlamına geliyor.
Böyle bir durumun meydana geleceği tahmin ediliyordu ancak uzmanlar bunun tahminlerinden 40 yıl kadar erken yaşandığını söylüyorlar.
Araştırmanın katılımcılarından Corinne Le Quere'e göre, Güney Okyanusu'nun (Güney Buz Denizi) havadaki karbondioksidi soğurma kapasitesinin doygunluk noktasına ulaşmasının sorumlusu iklim değişikliği.
Bunun ciddi bir durum olduğunu belirten, East Anglia Üniversitesi öğretim görevlisi Le Quere, iklim değişimiyle ilgili tüm bilgi işlem modellerinin, bu olayın önümüzdeki yüzyıl boyunca yoğunlaşarak süreceğini gösterdiğini ifade etti.
Bu veriler iklim modellerinin yeniden gözden geçirilmesini gerektirebilir.
Atmosfere salınan karbon dioksit gibi zehirli gazların yarısı havada kalıyor, geri kalanı ise deniz ve göller ile yerküredeki ormanlar ve toprak tarafından emiliyor.
Yani denizler, karbondioksitin dörtte birini çökerterek tutuyor.
Dünyanın dördüncü büyük okyanusu olan Kutup bölgesindeki Güney Okyanusu ise yüzde 15'lik payıyla en büyük 'karbon teknesi' durumunda. Zira karbon dioksit düşük sıcaklıklarda kolayca sıvılaşabilen bir gaz.
Şimdiye dek zehirli gazların miktarı arttıkça denizler ve yerkürenin tuttuğu gaz miktarının da artacağı varsayılmıştı.
Bu 'tekneler'de doyma noktasına ancak yüzyılın ikinci yarısından itibaren yaklaşılacağı varsayılmıştı.
Ancak son çalışma 1981 yılından bu yana soğurma oranlarının hiç artmadığını gösteriyor.
Corinne Le Quere, "soğurma oranları 24 yıl öncek düzeylerde kaldı ama karbon dioksit salımı aynı süre içinde yüzde 40 arttı" diyor.
[BBC / Türkçe]
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder