22.04.2007

Observer: Yeni mantar türü milyonlarca insanı açlığa sürükleyecek

Afrika’da ortaya çıkan ve buğdayı mahveden Ug99 adlı yeni bir mantar türünün hızla yayıldığı, kısa bir süre içerisinde Ortadoğu’ya sıçrayacağı belirtildi. Bilimadamları, salgının, aralarında Türkiye, İran ve Hindistan gibi ülkeleri etkileyeceğine, milyonlarca insanın açlığa sürükleneceğine inanıyorlar.
The Observer gazetesi, bilim adamlarına dayanarak Afrika’nın Uganda, Kenya ve Etiyopiya’da buğday alanlarında yıkıcı etkilerini gösteren ve Yemen’e de sıçrayan kara pas (Puccinia graminis) adlı mantarın yeni bir türü olan Ug99’nun, yayılması sonucunda milyonlarca insanın açlık ile karşı karşıya kalacağını kaydetti. Gazete şöyle devam etti:“Uzmanlar, hastalığın ? Puccinia graminis ? Mısır, Türkiye Ortadoğu ve sonunda Hindistan ve Pakistan’a yayılayacağına, bunun sonucunda da bir milyar aşkın insanın ana besin kaynağını yok edeceğine inanıyorlar. Bazı gözlemciler, buğdaya büyük bir bağlılığı olan Mısır’a bu yılın sonundan önce ulaşabileceği uyarısını yapıyorlar.ö Nobel ödüllü tarım uzmanı Norman Borlaug’un, yeni mantar türü ile ilgili olarak “Bunun, büyük bir sosyal ve insani yıkım potansiyeli var" açıklamasını aktaran gazete, kara pas hastalığının binlerce yıl dünyanın birçok bölgesindeki buğday üretimine büyük zarar verdiğini anımsatarak, İncil’de de buna değinildiğine dikkat çekti.
Kara pas hastalığının 1960 yıllarında geliştirilen önlemlerin sonucunda geçmişte kaldığının sanıldığı belirtilen haberde ancak mantarın yeni türü olan Ug99’nun, birkaç yıl önce ilk olarak Uganda’da ortaya çıktığı, yapılan testlerin sonucunda hemen hemen her türlü buğdayın bundan etkilendiği gözlendiği kaydedildi.
ÇOK CİDDİ BİR DURUM
The Observer’e konuşan, BM’nın gıda ve tarım örgütü FAO uzmanı Wafa Khoury de, yıllarca dayanıklı olan buğday türlerinin artık dayanıklı olmadığının saptandığını belirterek “Dünya 60 yıl güvenli oldu ancak artık İncil’de söz edilen ve mahsullerimizi mahveden salgın geri döndü. Bu çok ciddi bir durum" şeklinde konuştu.Ug99’nun özellikle buğdaydaki dirençli genlere saldırdığına dikkat çeken Khoury, “Bunun sonucunda gelişmekte olan ülkelerdeki buğday türlerinin yüzde 80’inin mantardan etkilenebileceğine inanılıyor" dedi.
İngiliz gazetesi, Ug99’nun Yemen’e sıçradığının, geçen Şubat ayında doğrulandığını belirterek, “Rüzgarlara ilişkin etüdler, Ug99’nun kısa bir süre içerisinde Suudi Arabistan ve Ortadoğu’ya yayılacağını gösteriyor. Sonunda Suriye, Lübnan, Türkiye, İran, Pakistan ve Avrupa da etkilenebilir.ö Buğday sorunlarına çözüm bulmayı amaçlayan Uluslararası Pas Girişimi’nden Rick Ward da “Ug99’a dayanıklı yeni buğday türlerini geliştirmemiz gerekiyor" dedi. Ward “Eğer bunun yapmazsak Mısır ve Pakistan gibi ülkelerin buğday üretiminde feci kayıpları ile karşı karşıya kalmaları olasılığı var" uyarısını yaptı.(ANKA)[Milliyet]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...