Dünya bir haftadır ortadan kaybolan arıları konuşuyor. Başta ABD olmak üzere 13 ülkede milyonlarca arı bir anda yok oldu Türkiye'de arı nüfusu yüzde 30 azaldı. Panik yayılıyor. Arıların kaybolması tarımda da deprem yaşanması demek... Arılar 130 bin bitkiye polen taşıyor. ABD'de 15 milyar dolarlık tarım sektörünün çökmesinden korkuluyor
Milyonlarca arının gizemli bir şekilde ortadan kalkması tüm dünyada bir arı paniği yaşanmasına sebep oldu. İlk "acil durum" çağrısı geçtiğimiz hafta Amerika'dan geldi. Özellikle ülkenin doğu kesimindeki arıcılar, bazı eyaletlerde arı nüfuslarının yüzde 70'inin ortadan kaybolduğunu duyurdu. Daha sonra yapılan araştırmalarda ABD genelinde 22 eyalette arı nüfusunun tehlikeli bir şekilde azaldığı meydana çıktı. Panik bir gün sonra Avrupa'ya da yayıldı. Hırvatistan'da 5 milyon arı 48 saat içinde öldü. İspanya'da yüzbinlerce arı ortadan kayboldu. Polonya'da arı nüfusu yüzde 60 azalırken son 1 hafta içinde Alaska, Kanada, Avustralya, Yunanistan, İsviçre, İtalya, Almanya ve Portekiz'de de bal arılarının gizemli bir şekilde kaybolduğu bildirildi. Türkiye'de ise arı nüfusunun yüzde 30 oranında azaldığı ortaya çıktı.
Çifçilerin kabusu
Arılar ekolojik denge için hayati bir öneme sahip. Bir kovanda ortalama 80 bin arı yaşıyor. Çiçek ve bitki türlerinin tüm polenleri arıların ayaklarına yapışıyor. Arılar konduğu 130 bin farklı bitki türünün üremesini sağlıyor. Bunlar arasında kabak, kavun, çilek ve tüm meyveler var. Sadece bir kovandaki arılar 1 gün içinde 1 milyon çiceği döllüyor. İşte bu döllenmenin sona ermesi bu bitkilerin yok olmasına anlamına geliyor. Bu da önce bu bitkilerle beslenen hayvanların, daha sonra da insanların ölmesi demek. Bu nedenle Amerikan tarım endüstrisi şu an panikte. 15 milyar dolarlık tarım sektöründe arı kâbusu yaşanıyor. California'daki badem üreticileri, "Arılar olmazsa badem üretimi durur" diyerek 2 milyar dolarlık badem üretiminin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.
Peki neden ölüyorlar?
ARILARIN neden ortadan kaybolduğu konusunda bilim adamlarının 3 teorisi var:
41) Küresel ısınma: Pensilvanya Üniversitesi' nden Dr. Max Watkins, "Kurak ve ılık geçen kış ayları, arıların biyolojik dengesini bozdu. Bu durum arıların koloni düzeninin aniden parçalanmasına yol açmış olabilir. Bir koloni dağıldığında arılar kovandan uzaklaşır ve başıboş şekilde uçar. Ardından can verir" dedi.
42) Böcek ilaçları: Böcek ilaçlarının toplu ölümlere yol açmış olabileceği belirtiliyor. Örneğin, "Gaucho" adlı böcek ilacının, arıların yön bulma yeteneklerini etkileyip ölmelerine yol açtığı öne sürülüyor.
43) Gen yapılarıyla oynanan bitkiler: Paniğin başladığı Amerika'da üretilen tarım ürünlerinin yüzde 40'ı genleriyle oynanarak verimi ve kalitesi artırılmış bitkiler. Bu bitkilerdeki genetik değişikliğin bitkiye polen taşıyan arıları etkileyerek toksik bir etki göstermiş olabileceği belirtiliyor. 2001-2001 arasında Jena Üniversitesi tarafından yapılan araştırma da bunu doğruluyor.
EINSTEIN NE DEMİŞTİ?
'Bal arıları yok olursa insanın 4 yıl ömrü kalır'
Dünyanın gelmiş geçmiş en önemli bilim adamlarından Albert Einstein, arıların varlığı konusunda çok önemli öngörülerde bulunmuştu. Einstein, "Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa, döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz" demişti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder