12.04.2007

"Başka Gezegenlerde Pembe Bitki Örtüsü Olabilir"


NASA, başka gezegenlerin florasının rengarenk, sarı, kırmızı, pembe bitkileri olabileceğini bildirdi.
HG Wells’in 100 yıl önce yazdığı “Dünyalar Savaşı”ndaki kırmızı Mars bitki örtüsü kurgusunu doğrular nitelikteki araştırma, California’daki Sanal Gezegen Laboratuvarı Teknoloji Enstitüsü’nde yapıldı.
Yabancı gezegenlerdeki doğanın renginin, gezegenin yörüngesinde döndüğü yıldızın ve atmosferinin bileşenlerine bağlı olacağını belirten araştırmacılar, Sanal Gezegen Laboratuvarı’nda, diğer gezegenlerin bitkilerinin nasıl olabileceğini tahmin eden bilgisayar canlandırmaları yaptılar.

Araştırmanın başındaki NASA’nın Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nden Dr Nancy King, başka gezegenlerde fotosentezin renginin sarı, turuncu hatta kırmızı bile olabileceğini belirterek, “Mavi olacağını sanmıyorum ve tabii dünyamızdaki gibi yeşil olması da olanak dahilinde” dedi.

Araştırmalarını Astrobiology dergisinde yayımlanan bilim insanları, bu bulguların Dünya’dan ışık yıllarınca uzaktaki gezegenlerde yaşam arayışına yardımcı olabileceğini belirttiler.

Sanal Gezegen Laboratuvarı’nın baş bilimcisi Dr Vikki Meadows da, bir zamanlar diğer yıldızlar etrafındaki gezegenlerin seyrek olduğunu düşündüklerini, ancak teleskoplar geliştikçe daha fazla büyük gezegen bulduklarını belirterek, “Demek ki Dünya boyutunda çok sayıda gezegen olmadığını düşünmenin anlamı yok” dedi.

Dr Meadows, “Belki bizimki gibisini bulamayız, ancak Dünya benzeri gezegenlerde yaygın şekilde bakteriyel yaşam olabilir. Eğer yaşamın var olması için gerekli çevre varsa, bu koşullarda yaşamın ortaya çıkabileceğini düşünebiliriz” diye konuştu.
[Ntvmsnbc]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...