21.04.2007

4 Borneo kabileüyesi kereste kamplarını ateşe vermekten suçlanıyor

KUALA LUMPUR, Malezya (AP) - Borneo kabilesinin dört üyesi, dünyanın en yaşlı yağmur ormanlarından birine ev sahipliği yapan bölgedeki bir kereste kampını ateşe vermekle suçlanıyor. Tutuklamalar, Malezya'nın Sarawak devletindeki yerli topluluklar arasında çevrecilerin kereste ve hurma yağı endüstrilerinin artan tehditleri olarak tanımladıkları baskıyı ortaya koymaktadır. Salı günü, Sarawak Dayak Iban Assosiation genel sekreteri Nicholas Mujah, polisin 12 Nisan'da yerel kereste şirketi Kotasar'a ait kampları ateşe verdiklerinden şüphelenilen dört Iban kabilesi üyesini tutukladığını söyledi.
Mujah AP'ye, "Öfkeli olduklarına inanılıyor çünkü şirket bölgeye girdi ve onların meyve ve kauçuk bahçelerini yok etti." açıklamasını yaptı.
Mujah, şirketin Silantek bölgesindeki devlet arazisinde çalışması için Sarawak hükümetinin onayına sahip olduğunu söyledi. Ancak, yerli kabileler pek çok kuşaktır bölgede yaşamaktalar ve bölgenin ataların toprakları olduğunu söylemekteler.
Bölgenin polis şefi Mat Jusoh Muhamad, tutuklanan kabile üyelerinin en erken bir hafta sonra mahkemede kundaklamadan suçlu bulunabileceklerini söyledi. Mat Jusoh, üç mobil kampı kül eden yangında kimsenin yaralanmadığını, çünkü şüphelilerin Kotasar'ın çalışanlarını, kampları ateşe vermeden önce kampları terk etmelerini söylediklerini açıkladı. Grup lobileri Iban topluluklarının tarafında olan Mujah, "Bu dava bizlere kanun dikkate alındığında haklarımızın ortadan kaldırıldığını gösteriyor," dedi. "Yüzlerce keresteci, Sarawak'ta yasal olarak yerli toprağı olması gereken topraklara tecavüz ettiler."
Kerestecilik 1980lerin başlarından bu yana Sarawak'ın ana ekonomisini oluşturuyor. İstatistiklerine göre, devlet, 2005 yılında yaklaşık $1.8 milyon değerinde kereste ihraç etti. Doğal kaynakların korunması için uğraşanlar, hurma yağı arazileri için yapılan ağaç kesimi yerli insanları yiyecek buldukları ve avlandıkları topraklarından yoksun bırakıyor, ve bu tarz gelişmeler Borneo'daki çok sayıda bitki ve hayvan türlerinin kritik bir şekilde tehlikeye sokuyor açıklamasını yapıyorlar.

[Kaynak]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...