12.04.2007
Çevreye yeni bir tehdit: Tufanbeyli Termik Santrali
ENERJİSA nın a Adana ilinin Tufanbeyli ilçesinde yapmayı planladıgı termik santrale köylüler web sitlerinde ve yürütükleri çalışmlarla cevaplarının hayır oldugunu dile getiriyorlar..
"Çevreye yeni bir tehdit: Tufanbeyli Termik Santrali"
Santralin akılcı bir yatırım olmadığını belirten ve bu karardan vazgeçilmesini talep eden ZMO Şube Başkanı Ayhan Barut : ** Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, Adana Tabip Odası, Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği (ÇETKO) ve Güzelim Köyü Derneği adına yaptığı basın açıklamasında, yapılması planlanan Tufanbeyli Termik Santrali'nin toprağa, suya ve doğaya yeni bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. Güneş, rüzgar, jeotermal, küçük hidroelektrik gibi yenilenebilir kaynaklar açısından zengin olmasına karşın, Türkiye'de yenilenebilir enerjiler için resmi hedefin olmadığını savunan Barut, fosil yakıt bağımlılığını daha da artıracak kirli ve tehlikeli enerji tesislerinin ithalini sağlayan ihale planlarının varlığından sözetti.
Kayarcık köyü yakınlarına kurulması planlanan termik santralin, kömür havzasında Yamanlı, Kayarcık, Pınarlar ve Taşpınar köylerinin olduğuna dikkat çeken ve bu köylerde 635 hanede yaklaşık 3 bin 500 kişinin yaşadığını hatırlatan Barut, "Linyit ve kireç taşının çıkarılıp, santrale taşınması ile yaklaşık 10 bin dekar verimli tarım arazisi yok olacak, temel geçim kaynağı tarım olan bu nüfus doğrudan olumsuz etkilenecek ve göç etmek zorunda kalacaktır. Termik santral, Tufanbeyli'ye bağlı köylerin tarım, mera, orman ve potansiyel orman alanları ile yakın çevresindeki Saimbeyli ilçesinin köyleri ile orman alanlarını da etkileyecektir" dedi. Tufanbeyli'de yapılması planlanan Termik Santralin çevreye ve insan sağlığına olumsuz etki göstereceği savunuldu. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, Adana Tabip Odası, Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği (ÇETKO) ve Güzelim Köyü Derneği adına yaptığı basın açıklamasında, Tufanbeyli Termik Santrali'nin toprağa, suya ve doğaya yeni bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. Sabancı Holding bünyesinde iken geçtiğimiz günlerde yüzde 50 hissesi Avusturyalı Verbund şirketine satılan Enerji Üretim A.Ş.(Enerjisa) tarafından Tufanbeyli ilçesinde termik santral kurma çalışmalarının son aşamaya geldiğini, santralin yerinin belirlendiğini ve ihale sürecinin başlatıldığını belirten Barut, "Kurulması planlanan termik santralin ÇED Raporu, Tufanbeyli yöresinde kömür ruhsatları bulunan ve elektrik santrali lisansına sahip Ciner Grubuna ait Tufanbeyli Elektrik Üretim A.Ş. tarafından 15 Şubat 2006 tarihinde alınmış ve bu şirket 22 Mayıs 2006 tarihinde de Enerjisa'ya satılmıştır. Şirket devri ile ilgili 15 Haziran 2006 tarihli Rekabet Kurulu Kararı'nda Tufanbeyli Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş.'nin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan alınmış 300 MW kapasiteli üretim lisansına sahip olduğu, santralin kurulması ile Türkiye'nin kurulu gücünün (41300 MW) %0,7'sini oluşturacağı ve ilgili pazar açısından önemli sayılabilecek bir üretim kapasitesi olmadığı belirtilmiştir. Rekabet Kurulu Kararı ve ÇED Raporunda 1150 kcal/kg ısı değerine sahip düşük kaliteli rezervin toplam 250 milyon ton olduğu ve santralin 25 yıllık ihtiyacını karşılamaya yeteceği belirtilmektedir" dedi..
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
3 yorum:
Iyi guzel diyorsunuz ama peki bana bir soyleyin bu ulkede elektrik nasil uretilecek? Nasil bir projeniz var? Dogaya cevreye zararli deyip bol keseden atmasi kolay. Hem ekonomik hem de verimli alternatifiniz ne?
Hem teknolojinin tum nimetlerinden faydalanayim diyorsunuz, evlerinizde LCD televizyonlar, DVD playerlar, bilgisayarlar, internet baglantilari, networkler, evlerde isyerlerinde 24 saat aydinlatmalar, Playstationlar, XBOX'lar, sinemalar, diskotekler vs vs vs vs 'den vazgecmiyorsunuz hem de santrale hayir.
Nedense bu turlu cevreci akimlari destekleyen ulkelerin en buyuk santrallere sahip olmasi da ayri bir gariplik ya neyse.
Kendi ulkelerinde herturlu uretimi yaparlar, bizim ulkemize gelince cevreci kesiliyorlar. Bos laf!
Arkadaşım çok doğru söylüyorsun. Hem teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanmak hem de santrallere hayır demek olmaz. Eleştirdiğin noktadaki bir çevreci hareketi zaten biz de eleştiriyoruz. Ha eğer bizim de o saydığın şeyleri kullanmakla suçluyorsan, yanılıyorsun.
Enerji açlığına hem ekonomik hem de verimli bir alternatif yoktur. Hakeza mevcut enerji üretimi de ne ekonomiktir ne de verimli.
Az bir çaba ve uygun bir tasarım ile merkezi enerji ihtiyacını çok düşük seviyelere indirmek mümkün. Ama dediğin gibi, teknolojinin tüm o nimetlerinden (prangalarına) faydalanarak (bağlanarak) yalnızca enerji açlığı körüklenir.
Bahsettiğin her şey merkezi üretimin dolayısıyla merkezi enerji üretiminin sonucudur. Eğer merkezi enerji üretiminin yerine herkes kendi enerjisini kendisi üretebilecek olsaydı - ki uygun bir tasarım ve az bir enerji ile bu kısmen mümkün - ne termik santrale ne de termik santral istemeyenlere gerek kalırdı. Ama böyle bir şeyi dünya devletleri isterler mi? Bence hayır. Çünkü merkezi üretim, merkezi iktidarı elinde tutanın can damarıdır. Onu kesersen merkezi iktidar can çekişmeye başlar.
bence zıraat odaları bugüne kadar bir projeleri varmı acaba ör. tohum ıslahında çifçiyi eğitme açısında fidan cılıkta neler yapmışlar acaba bu ülkenin .... nükler * termik hidro vb . santrallere ihtiyacı yok galiba . Tamam onlarada hak veriyorum ama biraz daha yapıcı olmalarını rica ediyorum .Enerjimizi nerelerden ve kwh kaçtan aldığımızı sanırım biliyorlardır.Bugün dünyada 400 den fazla nükler santral var ekonomileri üst düzeyde biz... hala termik olsunmu olmasınmı diye düşünürüz lütfen biraz radikal olalım bu ülkenin her şeye ihtiyacı var .
Yorum Gönder