6.08.2008

Yana yana, yene yene tükeniyorlar!

Dünyadaki maymun türlerinin yüzde 48’inin yok olma tehdidiyle karşı karşıya. Primatları tehdit eden faktörlerin başında yangın ve yenmek üzere insanlar tarafından avlanmaları geliyor.

IUCN Red List of Threatened Species (Soyu tükenmekte olan türler listesi) adlı örgütün memeli hayvanlarla ilgili dünya çapında yaptığı araştırma; varlığı bilinen 634 tür ve alt türden yüzde 11’inin yok olmanın eşiğinde, yüzde 22’sinin tehdit altında, yüzde 15’inin ise tehlike sınırında olduğunu ortaya koydu.

Soyu tükenen canlı türleriyle ilgili rapora göre, genel adıyla primatlar olarak da tanımlanan bu türlerin karşı karşıya olduğu en büyük tehdit içinde yaşadıkları tropik ormanların yangın ya da kesimlerle yok olması. Bu türü tehdit eden faktörlerden bir diğeri ise yenmek üzere insanlar tarafından avlanmalarıbb.

Asya primatların durumunun en kötü olduğu kıta. Türlerin yüzde 71’inin yok olma tehdidiyle karşı karşıya. Tehlikedeki türlerin en çok yaşadığı beş ülke de yine Asya kıtasında.

IUCN yetkilileri bu araştırmanın şu ana kadar herhangi bir canlı türüyle ilgili en karamsar bulgulara ulaştığına dikkat çekiyorlar.

Örgütün Türler Programının başkan yardımcısı Christophe Vie, “Maymunlar yaşam süresi uzun hayvanlar, dolayısıyla yok olma sürecini tersine çevirmek de zor oluyor” diyor.

Araştırmanın ayrıntılı sonuçları Ekim ayında açıklanacak.

[Yeşil Ntvmsnbc]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...