27.08.2008

36 kişinin canını 1 milyon kişinin evini aldı

Hindistan'ın kuzey doğusundaki Bihar eyaletinde muson yağmurlarının sebep olduğu sellerde son belirlemelere 36 kişi yaşamını yitirdi.

Bu sene Muson sellerinde 800 kişinin hayatını yitirdiği Hindistan'da, sadece Bihar'da 1 milyondan fazla kişi evlerini terk ederken, 2 milyon kişinin de sellerden etkilendiği bildirildi.

Kosi nehrinin taştığı eyalette nehir çevresine kurulu bir çok köy ve kasaba su altında kaldı. Bölgedeki bir çok köprü ve yol sellerden zarar görürken, araç ve demiryolu trafiği de felç oldu. Bihar Eyalet Felaket Yönetimi Bakanı Nitish Mishra, eyalete 120 kilometre uzaklıktaki Nepal'deki Himalaya dağlarından başlayan yağmurların bölgeye felaket getirdiğini söyledi. Halkın şu aşamada canlarını kurtarmak için bir an önce nehirlerden uzak bölgelere gitmelerini öneren Mishra, bölgeye yardımın gönderildiğini belirtti.

Yaklaşık 50 bin kişinin tehlike bölgesinden kurtarıldığını açıklayan bakan Mishra, bölgeye helikopter ve ekiplerle yiyecek ve çadır ulaştırıldığını bildirdi. 60 bin hektarlık tarım arazisinin kullanılamaz hale geldiği duyuruldu.

Haziran ve Eylül ayları arasında süren muson mevsimi, Hindistan'da çiftçiler için çok önemli. Buna rağmen ıslah edilmemiş nehir yataklarından taşan sel suları da mahsuller için büyük tehdit oluşturuyor. Dünyanın en büyük tarım ülkelerinden biri olan Hindistan'da kontrolden çıkan Muson yağmurları her yıl bir çok tarım ürününün kullanılamaz hale gelmesine sebep oluyor. 2007 yılında Güney Asya'da 2 bin 200 kişi muson yağmurlarından hayatını kaybederken, yaklaşık 31 milyon kişi de sellerden etkilendi.

Birleşmiş Milletler raporları, 2007'yi sellerin tarihte en etkili Zlduğu yıl olarak gösterdi.

[Haber 7]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...