1.08.2008

Antalya’da alevlerden büyük kaçış


Antalya’nın Manavgat ve Serik ilçelerinin köylerinde etkili bir biçimde süren orman yangınında, 10 bin hektarın üzerinde ormanlık alan kül oldu. Türkiye’nin her yerinde Antalya yangının söndürülmesi için seferberlik başlatıldı.

Manavgat ilçesi yakınlarındaki Karabük köyünde başlayan ve Serik ilçesine doğru ilerleyen orman yangını büyüyor. Alevlerin Aspendos’u da tehdit ettiği belirtiliyor.

Antalya’da dünden bu yana süren orman yangınından, Serik’in Akbaş, Karataş, Sarıabalı, Deniztepesi ve Bucak köyleri etkinirken, Manavgat’ın Taşağıl beldesi Sağırin, Karaevli, Karabük ve Çakış köylerinin yangından etkilenmemesi için de çalışmalar sürüyor.

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, 10 bin hektarın üzerinde ormanlık alanın yitirildiği yangın nedeniyle Sağırin köyünde evlerin boşaltılması için çalışma başlatıldığı bildirildi. Yangın, Beşkonak Vadisi’nde etkili bir biçimde sürüyor.

“ACIMI İFADE EDECEK KELİME BULAMIYORUM”
Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşamlarının en zor orman yangınıyla karşı karşıya olduklarını söyledi.

“Acımı ifade edecek kelime bulamıyorum” diyen Kurtulmuşlu, “Hayatım yangınların içinde geçti ama böyle bir manzara hiç görmedim. Tüm yangınlarda böyle bir manzara olmasın diye uğraştık. Ancak burada arazi şartlarından dolayı başaramadık. Şunu söyleyebilirim ki bir felaketi yaşıyoruz” diye konuştu.

“DAĞ, BİR BOMBA GİBİ PATLADI”

Alevlerin Köprüçayı’nı geçmeyeceği varsayımıyla hareket ettiklerini, ancak bir anda 1 kilometre kadar atlayan ateşin dağı 1-2 saat içinde küle dönüştürdüğünü anlatan Kurtulmuşlu, “Dağ, bir bomba gibi patladı. 20 kilometre genişliğinde ve 15 kilometre derinliğinde bir alana yayıldı” diye konuştu. Kurtulmuşlu, şunları söyledi:

“Bu tür bir yangının Türkiye’de ilk kez olduğunu söyleyebilirim. Tüm gücümüzle yetişmeye çalıştık. Ancak şu anda havadan su atmakla gaz dökmek arasında bir fark yok. Havadan müdahalenin zaman zaman alevleri daha da şiddetlendirdiğini gördük. Rüzgarın çok şiddetli esiyor olması da durumu daha kötüleştirdi. Karadan müdahale edebileceğimiz yol yok. Havadan müdahale sıkıntılı. Yangın alanı içinde yerleşim yerleri var. İnsanlar doğal olarak, önce evlerindeki yangının söndürülmesini istiyor. Mecburen her bir köye arazöz gönderiyoruz. Köylüler tercih yapmamızı ve önce evlerinin söndürülmesini istiyor. Hatta kimi zaman arazözlere vatandaşların haksız el koymalarına bile sesimizi çıkarmadık.”

Haberin Devamı : NTVMSNBC

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...