7.08.2008

Küresel Sıcaklık 4 Derece Yükselecek! Felakete Hazır Olun!

Guardian gazetesi, İngiltere’de hükümete danışmanlık yapan en üst düzeydeki bilim insanlarından birinin iklim değişikliği konusundaki uyarısını manşetten duyurdu: Küresel sıcaklığın 4 santigrad derece yükselmesine hazır olun...

İngiliz The Guardian gazetesi, bilim danışmanı Profesör Bob Watson’un hükümete, İngiltere’nin atması gereken somut adımlarla ilgili bir uyarıda bulunduğunu aktarıyor.

Habere göre, bu düzeyde bir artış İngiltere açısından herşeyden önce deniz seviyesinin yükselmesi ve artan seller anlamına gelecek. İklim uzmanlarının ayrıca kışları yağış miktarında büyük bir artış ve yazları kuraklık da tahmin ettikleri aktarılıyor.

Guardian buna karşılık bazı uzmanların 4 derecelik bir ısınmaya şimdiden hazırlanmanın yenilgiyi baştan kabullenmek anlamına geleceği görüşünde olduklarını da yazıyor. Ama küresel ısınmayı engellemeye yönelik en etkili uluslararası anlaşmalar bile sağlansa, bu düzeyde bir sıcaklık artışının muhtemel olduğunu düşünen bir çok uzmanın görüşlerine de yer veriyor.

[Ntvmsnbc]

Dünya Felakete Sürükleniyor!

İklim değişikliği sonucu küresel ölçekte dünyanın 4 derece ısınacağı uyarısı yapılırken bilim adamlarının önlem almak üzere harekete geçtiği belirtildi.

İngiliz Guardian gazetesinin manşetten verdiği haberde, dünya üzerinde sıcaklıkların 4 derece artmasının bir felaketle sonuçlanabileceği kaydedildi.

Haberde, İngiliz hükümetinin hazırlattığı 2006 iklim değişikliği ile ilgili önlemlerin gözden geçirilmesi raporunda, her sene kıyı taşkınlarından 7 ila 300 milyon arası kişinin etkilenebileceği, Güney Afrika’da su kullanılırlığının yüzde 30 ila 50 arasında azalabileceği ve Akdeniz’de zirai kazançların yüzde 15 ila 35 arasında azalırken, hayvan ve bitki türlerinin yüzde 20 ila 50’sinin soyunun tükenmesi ile karşı karşıya kalabileceği belirtildi.

İngiliz hükümetinin önde gelen bilimsel danışmanlarından birine göre, İngiltere’nin, belki de 4 C civarında olacak olan tehlikeli bir iklim değişikliğine kendini hazırlamak için etkin adımlar atması gerektiği kaydedildi.
Gazete, Marakeş ve Fas gibi ülkelerde yetişen ve kuraklığa dayanıklı olan bitkilerin ileride İngiliz bahçelerinde daha yaygın olarak görülebileceğini bildirirken, İngiltere’de en önemli etkinin yükselen deniz yüzeyleri ve denizden uzak bölgelerde yaşanabilecek olan taşkınlar olacağını kaydetti.

Ayrıca iklim uzmanlarının kışın sağanak yağmur ve yazları da daha kurak bir yaz öngördükleri bildirildi.

[Milliyet]

Climate change: Prepare for global temperature rise of 4C, warns top scientist

The UK should take active steps to prepare for dangerous climate change of perhaps 4C according to one of the government's chief scientific advisers.

In policy areas such as flood protection, agriculture and coastal erosion Professor Bob Watson said the country should plan for the effects of a 4C global average rise on pre-industrial levels. The EU is committed to limiting emissions globally so that temperatures do not rise more than 2C.

"There is no doubt that we should aim to limit changes in the global mean surface temperature to 2C above pre-industrial," Watson, the chief scientific adviser to the Department for the Environment, Food and Rural Affairs, told the Guardian. "But given this is an ambitious target, and we don't know in detail how to limit greenhouse gas emissions to realise a 2 degree target, we should be prepared to adapt to 4C."

Globally, a 4C temperature rise would have a catastrophic impact.

According to the government's 2006 Stern review on the economics of climate change, between 7 million and 300 million more people would be affected by coastal flooding each year, there would be a 30-50% reduction in water availability in Southern Africa and the Mediterranean, agricultural yields would decline 15 to 35% in Africa and 20 to 50% of animal and plant species would face extinction.

In the UK, the most significant impact would be rising sea levels and inland flooding. Climate modellers also predict there would be an increase in heavy rainfall events in winter and drier summers.

[The Guardian]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...