26.08.2008

Nükleerci Polis Devleti mi Geliyor?

“Ben boşta gezen çevreci değilim”, “Çevrecilerin daniskasıyım” diyen Başbakan Erdoğan’ın sözlerini “çok vahim” bulan Yeşiller Partisi’ne göre bu sözler çevrecilere karşı zor kullanılacağının göstergesi.

NTVMSNBC’ye konuşan Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Ümit Şahin, Başbakan’ın çevrecilere yönelik sözlerini şöyle değerlendirdi: “Nükleerci polis devleti mi geliyor? Nükleer santrale karşı çok ciddi bir tepki var Türkiye’de. Bunları bastırmak için polis devleti kurallarını uygulamaya karar vermiş olsalar gerek ki... Başbakan’ın sözlerinin de bunun önünü açmak için söylenmiş, çevrecileri hedef gösteren ve onlarla alay eden sözler olduğunu düşünüyoruz. Çok vahim...”

Kendisini, “Sürdürülebilir yaşam için, ekolojik, paylaşımcı ve çoğulcu bir toplumun kurulması yolunda mücadele eden şiddet karşıtı, demokratik bir siyasi parti” olarak tanımlayan ve 30 Haziran 2008’de kurulan Yeşiller Partisi, önümüzdeki günlerde nükleere karşı sürekli eylem başlatacağını açıkladı. Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Ümit Şahin, Başbakan’ın çevrecilere ilişkin sözlerinin çevreciler tarafından nasıl anlaşıldığını NTVMSNBC’ye değerlendirdi:

BAŞBAKAN’IN SÖZLERİNİN HEMEN ARDINDAN...
“Boş vakit” meselesi... Başbakan’ın bu lafları söylemesi aslında bu kadar iyi niyetli ele alınamayabilir. Çünkü çevrecilere ilişkin müdahaleleri aynı anda tetikliyor. Doğrudan doğruya çevrecileri karşısına almaya yönelik, alaycı bir ifade. Sinop’ta nükleer santrale karşı eylem yapan gençler çok sert bir şekilde bastırıldılar, göz altına alındılar. Bunlar Başbakan’ın sözlerinin hemen ardından oldu.

NÜKLEERCİ POLİS DEVLETİ Mİ GELİYOR?

Nükleerci polis devleti mi geliyor? Nükleer santrale karşı çok ciddi bir tepki var Türkiye’de. Bunları bastırmak için polis devleti kurallarını uygulamaya karar vermiş olsalar gerek ki... Başbakan’ın sözlerinin de bunun önünü açmak için söylenmiş, çevrecileri hedef gösteren ve onlarla alay eden sözler olduğunu düşünüyoruz. Çok vahim...

BAŞBAKAN NE KADAR DEMOKRATSA O KADAR ÇEVRECİ
Başbakan kendini çevreci sanıyor ama, Başbakan Erdoğan ne kadar demokratsa o kadar çevrecidir. Çevrecilikten, çevreden, çevrecilerin ve bizim anladığımız şeyi anlamadığı çok açık. Çok iyi niyetli yorumlamaya çalışıyorum; Başbakan’ın çevrecilikten anladığı ekolojik dengeleri hiçe sayarak nehirlerin sularını başka yerlere akıtmak, boruların içine hapsetmek, önlerine barajlar kurmak... Bu gibi ne kadar çevre düşmanı yatırım ya da müdahale varsa bunları çevrecilik sanıyor. Başbakan’ın çevrecilikten ne anladığını sorgulaması gerektiğini düşünüyoruz.

NÜKLEERE KARŞI SÜREKLİ EYLEM BAŞLATIYORUZ
Şu andan itibaren nükleere karşı sürekli eylem başlatıyoruz. İki üç gün içinde programını duyuracağız. Nükleer santral ihalesinin derhal iptal edilmesine yönelik. Bu tür sözler söyleyerek, bizi hedef alarak yapacakları açıklamalarla bizi sindiremezler. Durum çok ciddidir. Türkiye’de nükleer santral ihalesinin geçmemesi lâzımdır. Bunun Türkiye’nin önünde çok büyük bir bela haline geleceğini düşünüyoruz.

DİYALOGLA DEĞİL ZOR KULLANARAK...
Başbakan’ın sözleri kendi programlarıyla örtüşüyor. AKP’nin çevre programını anlayabilmek için doğrudan doğruya başta enerji ve ulaşım konusundaki politikalarına bakmak lazım. Kesinlikle, gelmiş geçmiş en çevre düşmanı politikalardan birini izliyor AKP. Bu anlamda geri adım atmak istemedikleri ve muhalefetten de hoşlanmadıklarının sinyalidir bu. Demek ki bundan sonra bu mücadelenin güçleneceğinin farkındalar. Buna karşı karşılıklı diyalog yoluyla değil zor kullanarak tedbir alacaklarını göstermiş oluyorlar. Biz bu nedenle çok vahim bir gelişme olarak nitelendiriyoruz.

[Ntvmsnbc]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...