11.08.2008

Arılardan sonra sinekler de mi kayboluyor?

Prof. Dik, Akdeniz ve Ege bölgesinde yaptığı saha çalışmalarında, bu yıl geçen yıllara oranla daha az sinek yakalayabildiğini söyledi.

Konya Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bilal Dik, küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan kuraklığın, üreme alanları yok olan sinek popülasyonunun azalmasında etkili olduğunu düşündüğünü belirtti.

Prof. Dr. Dik, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, araştırmalar için Akdeniz ve Ege bölgesinde yaptığı saha çalışmalarında, bu yıl geçen yıllara oranla daha az sinek yakalayabildiğini söyledi.

Türkiye’de, bilimsel olarak henüz kanıtlanmamakla birlikte sinek popülasyonunun azaldığının söylenebileceğini ifade eden Prof. Dr. Dik, “Sinekler küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan kuraklık ve aşırı ilaçlama sonucunda azalıyor diyebiliriz ancak bu bir yaklaşım tarzıdır. Bilimsel bir araştırma yapılmadan kesin bir şey söylememiz mümkün değil” dedi.

Küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan kuraklığın sineklerin üreme alanlarındaki nemi yok ettiğini ifade eden Dik, “Sineklerin üremeleri için uygun ortamlar sığır pislikleri, nemli, pis veya organik maddelerce zengin olan bataklık gibi yerlerdir. Evsel veya hayvansal atıkların bulunduğu yerleri de bunlara ekleyebiliriz. Aşırı sıcaklarda, ısınmaya bağlı olarak sineklerin üredikleri alanlar kuruduğu için, üremeleri biraz kısıtlanmış olur. Böylece sayıları da azalır” diye konuştu.

“Küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan kuraklığın, üreme alanları yok olan sinek popülasyonunun azalmasında etkili olduğunu düşünüyorum” diyen Dik, sineklerin azalmasında aşırı ilaçlamanın da önemli bir etken olabileceğini belirtti.

[Ntvmsnbc]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...