23.07.2008

Houston, We Have A PROBLEM!

Yapılan bir araştırma, dünya yüzeyinin bazı bölgelerinde manyetik alanın zayıfladığını ortaya koydu. Bu durum uydu ve uçaklar için büyük risk oluşturuyor.

Yeni bir araştırmaya göre, Dünya'nın sıvı dış çekirdeğinin çalkalanma hareketindeki ani değişimler, Gezegen yüzeyinin bazı bölgelerinde manyetik alanı zayıflatıyor.

Nationalgeographic'e açıklama yapan ve Kopenhag'daki, Danimarka Ulusal Uzay Merkezi'nde çalışan makale yazarlarından jeofizikçi Nil Olsen, bu konuyla ilgili olarak şunları söylüyor:

DÜNYA'NIN MANYETİK ALANI DEĞİŞİYOR

"Dünya'nın manyetik alanında, ani ve beklenmedik değişikliklerin meydana gelmesi, oldukça şaşırtıcıdır. Bulgular, benzer şekildeki hızlı değişimlerin, yüzeyden 1,900 mil(3,000km) aşağıda yer alan sıvı metalde de, aynı anda meydana geldiğini işaret ediyor."

Dünya'nın, katı iç çekirdeği etrafında dönen, erimiş demir ve nikelin akışı, Gezegen'in manyetik alanını oluşturan elektrik akımını tetiklemektedir. 9 yıllık uydu verileri kullanılarak, Dünya'nın manyetik alanının modellendiği makale, "Nature Geoscience"de yayımlandı.

MANYETİK ALAN TERSİNE Mİ DÖNÜYOR?

Araştırmacılar, jeomanyetik alandaki dalgalanmaların (kararsızlık), Dünya'nın birbirinden uzak birkaç bölgesinde meydana geldiğini buldular. 2003'te bilim adamları, Avustralya bölgesinde, manyetik alanda belirgin değişiklikler olduğunu buldular. 2004'te ise değişimler, Güney Afrika'da odaklanıyordu. Makale yazarlarından Potsdam'da, Alman yerbilimleri araştırma merkezinde çalışan Mioara Mandea, şöyle diyor:

"Değişiklikler, manyetik alanın tersine dönmek üzere olduğu ihtimalini gösteriyor."

Dünya'nın manyetik alanı, geçen milyarlarca yıl boyunca, yüzlerce kez ters çevrilmiştir ve bu sürecin tamamlanması ise binlerce yıl sürmüş olabilir.

ÜST ATMOSFERDE: PARÇACIK RADYASYONU ARTIYOR

Bilim adamları, manyetik alan azalmasının, Dünya'nın üst atmosferini aşırı yüklenmiş parçacık radyasyonuna açık hale getirdiğini söylüyor. Mandea, sözlerine şöyle devam ediyor:

"Uydu verileri, Güney Atlantik bölgesinde, jeomanyetik alandaki azalışı gösteriyor. Ayrıca bu veriler, Brezilya'nın batısında oval biçimli bir bölgedeki jeomanyetik alanın, Dünya'nın aynı yada yakın enlemlerde bulunan bölgelerine göre daha zayıf olduğunu gösteriyor. Bu bölgede manyetik alanın, kalkan etkisi ciddi bir şekilde zayıflamıştır. O yüzden bu bölge, radyasyon kuşağının yüksek enerjili parçacıkları, üst atmosferin iç kısımlarına kadar girebilmektedir."

ÇEKİRDEKTEKİ AKIŞIN DEĞİŞİMİ BELGELENDİ

Danimarka Uzay Merkezinden Nil Olsen, şöyle diyor:

"Bu radyasyon, Dünya'daki sıcaklıkları etkilemez. Ancak teknolojik cihazlara negatif etkisi vardır. Bununla birlikte uydu ve uçaklardaki elektronik aletlere zarar verebilir."

Baltimor'da, Johns Hopkins Üniversitesi'nde bir jeofizik profesörü olan ancak araştırmaya katılmamış Peter Olson; araştırmanın, Dünya'nın çekirdeğindeki akışın değişimini belgelediğini gösterdiğini söylüyor.

[iyibilgi.com]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...