26.02.2008

‘Kıyamet günü’ için tohum deposu açıldı!

Norveç’te milyonlarca tarım ürününü iklim değişikliği, savaşlar ve doğal felaketlerden korumak için Kuzey Kutbu civarında tohum deposu inşa edildi.

Norveç’in Svalbard takımadasında donmuş bir dağın 130 metre altında inşa edilen tohum deposu, dünyanın çeşitli yerlerindeki yüzlerce tohum bankasına yedeklik yapacak.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barrosu ve 2004 Nobel Barış Ödülü sahibi Kenyalı Wangari Maathai gibi konukların da katıldığı açılış töreninde konuşan Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, “iklim değişikliği ve diğer güçlerin gezegenimizde yaşamı tehdit ettiğini” belirterek, Norveç’in böyle bir tesisin yapılmasında merkezi rol almasından gurur duyduğunu söyledi. Stoltenberg, tesisin sadece tohumları korumayacağını, insan uygurlığına katkıda bulunacağına da dikkati çekti.

Svalbard Küresel Tohum Deposu adı verilen tesisin, dünyanın çeşitli yerlerinden getirilecek 4,5 milyon tohumu saklama ve insanın neden olduğu doğal felaketlerden koruma kapasitesine sahip olduğu belirtildi.

Depreme ve nükleer saldırılara da dayanıklı olan tesis, Kuzey Kutbuna 1000 kilometre mesafedeki Svalbard takımadasında inşa edildi. Bir yıldan kısa sürede bitirilen tesis için 9 milyon dolardan fazla para harcandı. Ülkeler hiçbir yükümlülüğe girmeden ve geri çekme haklarını saklı tutarak gönderdikleri tohumları tesiste depolayabilecek.

BM Gıda ve Tarım Örgütü ve Uluslararası Biyoçeşitlilik araştırma grubu tarafından oluşturulan Küresel Ürün Çeşitliliği Tröstü tarafından yaptırılan tesiste, hava sıcaklığının bazı tohumların 1000 yıl yaşayabildiği eksi 18 dereceye kadar düşürüleceği belirtildi.

Tohumlar, bazılarında 500’er örneğin bulunduğu gümüş kaplamalı kutularda paketlenecek, mavi ve turuncu renkli rafların bulunduğu odalarda saklanacak. Her odada 1,5 milyon tohum örneği bulunacak.

Tesisin inşaat müdürü Magnus Bredeli-Tveiten, deponun depreme ve nükleer saldırlara dayanıklı olduğunu söyleyerek, geçen hafta Svalbard civarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremde de bunun kanıtlandığını ifade etti.
[Ntvmsnbc]

1 yorum:

Serhat Elfun Demirkol dedi ki...

Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, “iklim değişikliği ve diğer güçlerin gezegenimizde yaşamı tehdit ettiğini” belirterek, Norveç’in böyle bir tesisin yapılmasında merkezi rol almasından gurur duyduğunu söyledi.

İklim değişikliğini anladık da; diğer güçler derken ne demek istemiş acaba?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...