12.02.2008

Avusturalya Aborjinlerden Özür Dileyecek

Yıllarca oranın halkını görmezden gel,sömür, asimile et.. ondan sonra da "özür dilerim" de.. Oolduu, gözleri doldu Abojinlerinde.. Beyaz adam hakketen hem çatal dilli hem küstah hem de acayipmiş... (K.M)

Avusturalya’nın yerli halk Aborjinlerden özür dilemesine ilişkin önerge Meclis’e sunuldu. Önerge, yarın oylanacak. Aborijinler de, 107 yıl aradan sonra ilk kez bugün parlamentoda gösteri düzenledi.

Başbakan Kevin Rudd tarafından bugün sunulan önergede, Avustralya Meclisi’nin kıtanın ilk yerlileri olan, ama şimdi ülkenin en yoksul ve en geri kalmış halkını oluşturan Aborjinlerden resmen özür dilemesi öngörülüyor.

Önergede, “Avustralyalı yurttaşlarımıza ağır acı, eziyet ve kayıplar verdiren bundan önceki meclisler ve hükümetlerin politikaları ve yasalardan dolayı özür diliyoruz” deniliyor.

Avustralya meclisi, özel olarak, onlarca yıldır sürdürülen asimilasyon politikası çerçevesinde ailelerinden zorla ayrılan binlerce Aborjin çocuğundan özür diliyor. Önerge metninde, özellikle bu çocuklarla ilgili olarak, “Bu çalınan kuşakların, geride bıraktıkları ailelerinin ve torunlarının acı, ıstırap ve kayıpları için özür diliyoruz. Ailelerin ve cemaatlerin parçalanmasından dolayı, annelerden ve babalardan, kardeşlerden özür diliyoruz. Böylece, onurlu bir halk ve onurlu bir kültürün karşılaştığı küçük düşme ve yıkımdan dolayı özür diliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Hükümetin, muhalefetin de desteğini almış olması nedeniyle, Meclis’te yarın oya sunulacak önergenin kabul edileceğine kesin gözüyle bakılıyor...
[Ntvmsnbc]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...